Cimetova panakota z mandarinami
Print Friendly, PDF & Email

Panakota (it. panna cotta) je sladica, ki nam dopušča veliko domišljije in eksperimentiranja. Številne kombinacije okusov, pester izbor slastnih prelivov ali posipov ter dekorativnih okraskov so razlog, da zavihamo rokave in se lotimo priprave panakote, ki bo unikatna. Cimetova panakota z mandarinami spada med praznične sladice, a je tako okusna, da jo lahko brez težav jemo kadarkoli.

cimetova-panakota-z-mandarinami-11

Cimetova panakota z mandarinami – pripomočki:

  • kozica za kuhanje
  • metlica
  • globok krožnik ali posoda
  • deska za rezanje
  • nož
  • vilica
  • silikonski modelčki za mafine ali kozarci

Cimetova panakota z mandarinami – sestavine:

Sestavine zadostujejo za 6 silikonskih modelčkov in 2 kozarčka.

  • 700 ml smetane (polovico lahko nadomestimo z navadnim tekočim jogurtom)
  • 1 vanilin sladkor
  • sladkor (po želji)
  • 4 lističi želatine
  • čajna žlička mletega cimeta
  • ščepec mletih klinčkov

Preliv iz mandarin:

  • 1 mandarina / 1 panakoto
  • rum (po želji in okusu)
  • sladkor v prahu (po okusu)
  • ščepec mletega cimeta

Dekoracija:

  • celi klinčki
  • cimetova palčka
  • perlice ali podobno

Cimetova panakota z mandarinami – postopek:

V kozico za kuhanje zlijemo 700 ml smetane. Uporabimo sladko smetano ali smetano za kuhanje. Po želji lahko nekaj smetane nadomestimo z navadnim tekočim jogurtom – tako bo panakota bolj svežega okusa. Dodamo 1 vanilin sladkor in premešamo z metlico. Če imamo radi bolj sladko, dodamo še kakšno žlico sladkorja, ni pa potrebno.

cimetova-panakota-z-mandarinami-3

Smetano kuhamo na zmerni temperaturi toliko časa, da zavre. Vmes večkrat premešamo. Medtem v globok krožnik nalijemo vodo ter v njej namočimo 4 lističe želatine. Najbolje, da se držimo navodil na embalaži. Ko smetana zavre, jo odstavimo. V še toplo smetano postopoma dodajamo lističe želatine. Ti se hitro stopijo. Z metlico dobro premešamo.

cimetova-panakota-z-mandarinami-5

Dodamo eno čajno žličko cimeta v prahu, po želji pa lahko tudi ščepec mletih klinčkov. Z metlico dobro premešamo, da se začimbe enakomerno porazdelijo po smetani.

cimetova-panakota-z-mandarinami-4

Cimetovo panakoto nalijemo v modelčke ali v kozarce. Ko se vsebina malenkost ohladi, postavimo v hladilnik za vsaj 3 ure (še bolje čez noč).

cimetova-panakota-z-mandarinami-6

Sedaj moramo pripraviti še preliv iz mandarin. Potrebujemo 1 mandarino za 1 postreženo panakoto. Mandarine olupimo in odstranimo vso belo kožico.

cimetova-panakota-z-mandarinami-7

Narežemo jih na manjše koščke.

cimetova-panakota-z-mandarinami-8

Z vilico dobro pretlačimo ter dolijemo malce ruma za aromo (ni pa nujno).

cimetova-panakota-z-mandarinami-9

Dodamo še ščepec mletega cimeta in sladkorja v prahu (po okusu).

cimetova-panakota-z-mandarinami-10

Cimetova panakota z mandarinami je sladica, ki začara vse čute, še posebej, če jo postrežemo na krožniku in si vzamemo nekaj časa še za dekoracijo. Dodamo lahko npr. cimetovo palčko, nekaj celih klinčkov ter za piko na i še kakšno srebrno perlico. Obdamo jo z mandarininim prelivom in postrežemo.

cimetova-panakota-z-mandarinami-13

Nekaj idej in nasvetov, kako lahko dišečo lepotico postrežemo še drugače najdemo med nasveti za serviranje panakot.

cimetova-panakota-z-mandarinami-12

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.4]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor