Cimetove zvezdice z ingverjem
Cimetove zvezdice z ingverjem so praznični piškoti, ki jih običajno pripravljamo decembra. So ravno prav hrustljavi in razvajajo s cimetovo aromo, v ustih pa pustijo blag pikanten okus ingverja.
Cimetove zvezdice z ingverjem – pripomočki:
- večja posoda
- tehtnica
- ribež
- žlica
- kuhinjska krpa
- valjar
- pekač
- peki papir
Cimetove zvezdice z ingverjem – sestavine:
- 1 kg gladke moke
- 0,5 kg kristalnega sladkorja
- 16 dag margarine
- 2 pecilna praška (ali soda bikarbona)
- 2 vanilijeva sladkorja
- 5 celih jajc
- 4 žlice kisle smetane
- limonina lupinica
- 1 žlica mletega cimeta
- 1 žlica mletega ingverja
Dekoracija:
- nekaj koščkov čokolade za kuhanje
- sladkorne perlice
Cimetove zvezdice z ingverjem – postopek:
V večjo posodo stresemo 1 kg gladke moke, 0,5 kg kristalnega sladkorja, 5 celih jajc, naribano limonino lupinico, 2 vanilijeva sladkorja, 16 dag margarine, ki jo narežemo na manjše koščke ter 2 pecilna praška (ki ju lahko nadomestimo s sodo bikarbono) ter 4 žlice kisle smetane. Dodamo še 1 žlico mletega cimeta in 1 žlico mletega ingverja – aromatični začimbi, ki bosta dali glavni pečat zvezdicam.
Vse sestavine dobro premešamo z rokami in jih zgnetemo v testo. Testo pustimo nekaj časa počivati. Posodo pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo.
Z valjarjem razvaljamo testo in z modelčkom izrezujemo zvezdice tako dolgo, da porabimo vso testo.Cimetove zvezdice z ingverjem zlagamo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.
Pečemo jih 8-10 minut, na 180° C, da so lepe zlato rjave barve.
Po želji jih lahko dekoriramo še s čokolado. Čokolado stopimo nad vodno paro in jo z žlico nanesemo na ohlajene piškote kot prikazuje slika. Za lepši videz lahko dodamo tudi kakšno sladkorno perlico.Prijetno sladkane!
Cimetove zvezdice z ingverjem se odlično podajo skupaj z ingverjevim čajem z limono in cimetom.