Mandarinin liker
Imate radi domače, sladke in aromatične likerje? Potem je mandarinin liker pravi za vas. Izdelava je enostavna, zato se ga lahko loti tudi tisti, ki z likerji še nima izkušenj. Vonj po sladkih mandarinah in cimetu je odlična dobrodošlica za vaše goste.
Mandarinin liker – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- lij
- 2 steklenici ali večja kozarca (volumen 1 liter)
- cedilo
- zajemalka
Mandarinin liker – sestavine:
Iz naštetih sestavin dobimo dober liter in pol mandarininega likerja.
- 12 – 15 mandarin
- 0,5 kg sladkorja
- 1 vanilin sladkor
- pol žličke mletega cimeta
- 1 cimetova palčka
- 8 – 10 celih klinčkov
- 250 ml vode
- 750 ml ruma
Mandarinin liker – postopek:
Mandarine olupimo.
Odstranimo bele nitke, da mandarinin liker ne bo grenak. Razdelimo jih na posamezne krhlje.
Mandarinine krhlje narežemo na manjše koščke in odstranimo pečke. Narezane koščke zložimo v 2 steklenici, dodamo sladkor in vanilin sladkor.
Da bo liker še bolj aromatičen, dodamo še cele klinčke ter mleti cimet in cimetovo palčko.
Rum razredčimo z vodo in s to mešanico prelijemo mandarine.
Zapremo in dobro premešamo. Postavimo v temen prostor in pustimo stati 3 – 4 tedne, da se sladkor stopi. Vmes večkrat premešamo.
Mandarinin liker na koncu precedimo in nalijemo v steklenice. Uporabimo lahko dekorativne stekleničke različnih oblik.
Domač mandarinin liker je lahko tudi lepo darilo za različne priložnosti.
Čin, čin, na zdravje! 🙂