Mešanica začimb za smoothie
Print Friendly, PDF & Email

Smoothie oziroma priprava le-tega je za marsikoga pravi jutranji obred in zdrav začetek dneva. Naše najljubše sadje in zelenjavo lupimo, režemo ali celo trgamo kar z rokami… Da pa ima vse skupaj še boljši okus, lahko dodamo tudi kakšne začimbe (npr. cimet). Če želimo, da bo priprava smoothija še bolj hitra in enostavna, si lahko pripravimo mešanico začimb “na zalogo”.

Mešanica začimb za smoothie – pripomočki:

  • manjši kozarček ali posodica s pokrovčkom
  • čajna žlička

Mešanica začimb za smoothie – sestavine:

  • mleti cimet
  • mleti kardamom
  • mleti ingver
  • cvetni prah (po želji in okusu)
  • maca – mleta korenina (po potrebi in želji)

Mešanica začimb za smoothie – postopek:

Pri pripravi smoothijev lahko prihranimo nekaj časa tako, da si vnaprej pripravimo mešanico začimb, ki jih uporabljamo za smoothie. Tako nam ni potrebno vsakodnevno odpirati in dozirati vsake začimbe posamezno. Pripravimo lahko poljubno količino. Količine sestavin prilagodimo okusu in željam. Mi običajno naredimo tako, da več kot polovico količine predstavlja mleti cimet. Nasujemo ga v posodico.

Dodamo 1-2 čajni žlički mletega kardamoma.

Nato dodamo mleti ingver. Če nam njegov oster okus ustreza, ga dodamo približno 1 čajno žličko.

Dodamo lahko poljubne sestavine. Npr. cvetni prah.

Vse skupaj dobro premešamo. Pomagamo si s čajno žličko – za mešanje uporabimo kar njen ročaj.

Mešamo tako dolgo, da dobimo enakomerno mešanico. Ker prevladuje cimet, je mešanica zlato rjave barve.

Če poznamo in uporabljamo (po nasvetu zdravnika ali lekarnarja) mleto korenino mace, lahko kakšno žličko dodamo v mešanico.

Mešanica začimb za smoothie nam lahko polepša jutro že samo s tem, da jo povonjamo. Mmmm, omamno dišeča je. Shranimo jo tako, da posodico pokrijemo s pokrovčkom in shranimo tako kot sicer shranjujemo začimbe.

Mešanico začimb dodajamo v razne smoothije oz. napitke kot je npr. Energijski napitek. Z njeno pomočjo lahko izboljšamo tudi okus Zelenega smoothija za manjši apetit. Poskusite tudi: Smoothie Relax, Vitaminsko bombo ali Smoothie, ki zavira staranje.

Pa prijetno razvajanje brbončic!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.2]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor