Cimetovi piškoti brez moke
PrintFriendly and PDF

Cimetovi piškoti brez moke so odlični, enostavni in hitro pripravljeni piškoti iz mletih lešnikov, cimeta, sladkorja in stepenih beljakov. Za izdelavo tako potrebujete le 4 glavne sestavine in 20 minut časa (+čas za peko).

cimetovi-piskoti-brez-moke

Cimetovi piškoti brez moke – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica
  • plastična posoda za stepanje
  • ročni mešalnik
  • manjša skodelica
  • jedilna žlica
  • čajna žlička
  • vrečka za dekoriranje z ustreznim nastavkom
  • papir za peko
  • pekač in pečica (navadna)

Cimetovi piškoti brez moke – sestavine:

(za cca 30 piškotov)

  • 2 beljaka (jajca velikosti M; teža med 53 in 63 g)
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 200 g mletih lešnikov
  • 1 zvrhana čajna žlička mletega cimeta
  • ščep soli

Cimetovi piškoti brez moke – priprava:

cimetovi-piskoti-brez-moke

Pripravimo si vse sestavine. Beljake ločimo od rumenjakov in jih s ščepom soli z ročnim mešalnikom (najvišja hitrost) stepemo v čvrst sneg. Postopoma (po žlicah) dodajamo sladkor v prahu in ga z ročnim mešalnikom previdno (na najnižji hitrosti) vmešamo v sneg. 50 g beljaka s sladkorjem si prihranimo za kasneje. V preostanek previdno vmešamo mlete lešnike in žličko mletega cimeta.

cimetovi-piskoti-brez-moke

Z navlaženimi rokami oblikujemo kroglice in jih polagamo na s peki papirjem obložen pekač. Vsako kroglico rahlo pritisnemo s prstom, da dobimo majhno vdolbinico. V vrečko za dekoriranje damo sneg s sladkorjem, ki smo ga prej dali na stran in ga nabrizgamo v pripravljeno vdolbinico.

cimetovi-piskoti-brez-moke

Pečico segrejemo na 100 ºC. Piškote v predhodno ogreti pečici pečemo 45 minut. Ko so pečeni, jih vzamemo iz pečice in damo hladiti na rešetke.

cimetovi-piskoti-brez-moke

Opozorilo
Zamenjava mletih lešnikov z mletimi mandlji se pri teh piškotih ne obnese! Sem jih poskusila narediti tudi iz mandljev, ker nisem imela lešnikov, vendar sem se precej namučila pri oblikovanju kroglic. Na vprašanje, zakaj je tako, nimam odgovora. Vas samo opozarjam, da ne boste brez potrebe delali enakih ‘napak’, zgubljali časa in bili slabe volje.
Nasvet za LCHF različico piškotov
Sladkor v prahu lahko nadomestite s Sukrinom melis v razmerju 1:1 in dobite t.i. LCHF piškote. Piškoti s Sukrinom melis so bolj krhki in drobljivi, ampak vseeno fantastični. 

cimetovi-piskoti-brez-moke

Ohlajene hranimo v dobro zaprti posodi, da ohranijo svežino.

Poskusite tudi cimetove zvezdice iz mletih mandljev, kjer namesto mletih lešnikov uporabite mlete mandlje.

Uživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor

Hvala, da nas berete. 🙂

Ste že všečkali našo stran?