Cimetovi piškoti brez moke
Cimetovi piškoti brez moke so odlični, enostavni in hitro pripravljeni piškoti iz mletih lešnikov, cimeta, sladkorja in stepenih beljakov. Za izdelavo tako potrebujete le 4 glavne sestavine in 20 minut časa (+čas za peko).
Cimetovi piškoti brez moke – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- plastična posoda za stepanje
- ročni mešalnik
- manjša skodelica
- jedilna žlica
- čajna žlička
- vrečka za dekoriranje z ustreznim nastavkom
- papir za peko
- pekač in pečica (navadna)
Cimetovi piškoti brez moke – sestavine:
(za cca 30 piškotov)
- 2 beljaka (jajca velikosti M; teža med 53 in 63 g)
- 150 g sladkorja v prahu
- 200 g mletih lešnikov
- 1 zvrhana čajna žlička mletega cimeta
- ščep soli
Cimetovi piškoti brez moke – priprava:
Pripravimo si vse sestavine. Beljake ločimo od rumenjakov in jih s ščepom soli z ročnim mešalnikom (najvišja hitrost) stepemo v čvrst sneg. Postopoma (po žlicah) dodajamo sladkor v prahu in ga z ročnim mešalnikom previdno (na najnižji hitrosti) vmešamo v sneg. 50 g beljaka s sladkorjem si prihranimo za kasneje. V preostanek previdno vmešamo mlete lešnike in žličko mletega cimeta.
Z navlaženimi rokami oblikujemo kroglice in jih polagamo na s peki papirjem obložen pekač. Vsako kroglico rahlo pritisnemo s prstom, da dobimo majhno vdolbinico. V vrečko za dekoriranje damo sneg s sladkorjem, ki smo ga prej dali na stran in ga nabrizgamo v pripravljeno vdolbinico.
Pečico segrejemo na 100 ºC. Piškote v predhodno ogreti pečici pečemo 45 minut. Ko so pečeni, jih vzamemo iz pečice in damo hladiti na rešetke.
Ohlajene hranimo v dobro zaprti posodi, da ohranijo svežino.
Poskusite tudi cimetove zvezdice iz mletih mandljev, kjer namesto mletih lešnikov uporabite mlete mandlje.
Uživajte v okusih!