Sladki cimetov kruh v plasteh
Print Friendly, PDF & Email

Sladki cimetov kruh je prav posebna sladica. Čeprav so sestavine povsem preproste, pa nas očara njegova oblika in tisti praznični vonj. Mogoče na prvi pogled daje občutek zapletene peke, pa vendar sploh ni tako. Priprava je povsem enostavna, le tisti del čakanja, ko testo vzhaja, je malo naporen. In še nekaj, zaradi maslenega in sladkornega premaza med plastmi, so rezine masleno sočne in se brez težav plastijo. To storimo kar z roko.

Sladki cimetov kruh v plasteh – pripomočki:

  • tehtnica
  • kuhinjski robot (ni obvezno)
  • posoda za testo
  • valjar
  • skodelica
  • žlica
  • nož
  • pekač mere 30 x 10 cm

Sladki cimetov kruh v plasteh – sestavine:

Testo:

  • 400 g gladke moke
  • 7 g suhega kvasa (lahko tudi pol kocke svežega)
  • 1 kavna žlička soli
  • 15 g sladkorja
  • 60 g stopljenega masla
  • 2 jajci
  • 100 ml mlačnega mleka
  • 50 ml mlačne vode

Premaz in posip:

  • 70 g zmehčanega masla
  • 130 g sladkorja
  • 2 žlički cimeta

Sladki cimetov kruh v plasteh – postopek:

Ker bomo uporabili suhi kvas, enostavno vse sestavine za testo odtehtamo v posodo in jih s kuhinjskim robotom temeljito pregnetemo. Testo ne sme biti pretrdo in ne premehko. Gnetemo lahko tudi ročno, to storimo temeljito. Testo pustimo približno eno uro, da vzhaja oz. da podvoji volumen.

Delovni pult rahlo pomokamo in testo razvaljamo na 5 mm debeline. Poskusimo dobiti obliko pravokotnika.

Čez testo premažemo maslo, ki smo ga pustili na sobni temperaturi, da se je zmehčalo in postalo mazljivo. V skodelico odtehtamo sladkor in dodamo cimet ter obe sestavini med seboj enakomerno premešamo. Mešanico sladkorja in cimeta potresemo čez premaz masla in jo z dlanmi rahlo pritisnemo čez namaz, da se lepo prime masla. 2 žlici sladkorja s cimetom si prihranimo za kasneje.  Nato testo z nožem razrežemo na 6 enakih delov.

Razrezane dele testa zložimo enega na drugega in jih razrežemo na 6 enakih delov.

Pekač premažemo z maslom in vanj enega ob drugega zložimo narezano večplastno testo in ga po vrhu posujemo s sladkorjem s cimetom, katerega smo si prej prihranili. Vklopimo pečico na 200 stopinj Celzija in med tem, ko se pečica segreva, naj testo ponovno vzhaja v pekaču.

Pečemo na 200 stopinj Celzija klasične peke, 40 minut. Prvih 30 minut pekač prekrijemo z alu folijo in tako preprečimo, da bi se nam testo po vrhu preveč temno zapeklo. Zadnjih 10 minut folijo odstranimo.

Sladki cimetov kruh v plasteh lahko ponudimo takoj, še vročega. Prav tako prija tudi hladen, še posebej se poda k skodelici kave ali čaja. Zaradi maslenega in sladkornega premaza med plastmi, so rezine masleno sočne in se brez težav plastijo. To storimo kar z roko.

 

Za ljubitelje cimeta, bo sladica nepozabna.

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor