Kuhano vino s cimetom
Nekateri prisegajo na rdeče, drugi na belo kuhano vino. Jaz pa prisegam na kakršnokoli, le da med pitjem moj nos zavonja cimet.
Kuhano vino s cimetom – pripomočki:
- posoda ali lonec za kuhanje (prostornina 2 litra)
- žlica
- stekleni ali keramični kozarci
Kuhano vino s cimetom – sestavine:
- 1 l rdečega ali belega vina
- 4 dl vode
- 10 žlic sladkorja (lahko tudi več)
- 1 vanilin sladkor
- 1 čajno žličko mletega cimeta
- 1 cimetova palčka
- 14 klinčkov
- ščepec mletih klinčkov
Kuhano vino s cimetom – postopek:
V posodo nalijemo vino in vodo.
Pristavimo na srednjo temperaturo. Dodamo sladkor, vanilin sladkor, mleti cimet in klinčke, cimetovo palčko ter cele klinčke.
Dodane začimbe dobro premešamo. Kuhamo na zmerni temperaturi in vmes večkrat premešamo, da se sladkor stopi.
Če želimo močnejše vino, posodo odstavimo s kuhalnika, še preden vino zavre. Sicer pa kuhamo do vretja. Ko kuhano vino zavre, zmanjšamo temperaturo in kuhamo še minuto ali dve. Dlje kot bo vino vrelo, manj bo alkohola v pijači.
Kuhano vino s cimetom nalijemo v kozarce. Dekoriramo lahko s krhljem pomaranče.
Na zdravje!