Jabolčni kompot
Jabolčni kompot vedno omamno diši po domu. Je odlična ideja, ko ne vemo, kam z jabolki. Prileže se bodisi kot sladica bodisi kot večerja ali malica. Priprava je hitra in preprosta. V prispevku si lahko preberete, kaj jaz najraje dam v jabolčni kompot, ko pa ga boste pripravljali sami, pa recept prilagodite vašim okusom.
Jabolčni kompot – pripomočki:
- nož
- lonec
- kuhalnica
Jabolčni kompot – sestavine:
- 8 jabolk različnih sort
- 1 l vode
- sok polovice limone
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 2 cimetovi palčki
- 8 klinčkov
- noževa konica naribanega muškatnega oreščka
- 10 suhih sliv
Sestavine lahko odmerjamo po občutku; če imamo radi veliko tekočine v kompotu, dodamo več vode, če imamo radi manj sladko, dodamo manj sladkorja ipd. Suhe slive po mojem okusu kompotu res dajo piko na i, a če jih ne marate, jih lahko brez problema izpustite. V kompot po želji lahko iztisnete tudi pomarančni sok in dodate vanilijev strok.
Jabolčni kompot – postopek:
Jabolka dobro umijemo. Po želji jih olupimo (jaz ta korak izpustim) in jih narežemo na majhne koščke.
V lonec dodamo še vse ostale sestavine (limonin sok, sladkor, začimbe, suhe slive …) in vse skupaj prelijemo z vodo.
Kuhamo, da zavre, potem pa kuhamo še 10 minut na nizkem ognju. Vmes nekajkrat premešamo.
Po želji še vročega shranimo v čiste steklene kozarce, sicer pa počakamo, da se malo ohladi in ga nato postrežemo bodisi še toplega ali pa že hladnega. Meni je najboljši naslednji dan, ko se jabolka še malo zmehčajo in okusi dodobra prepletejo.
Uživajte v dišeči in okusni sladici!
Na podoben način lahko pripravimo tudi vroč jabolčnik, ki je ena mojih najljubših pijač. Poskusite! In če imate kljub vsemu doma še vedno preveč jabolk, ki jih nikakor ne morete porabiti, vam predlagam jabolčno marmelado, iz nje pa lahko naredite jabolčne piškote s cimetom. Prijetno ustvarjanje!