Cimetove rolice
Cimetove rolice so bomba okusov, katerega morate poskusiti! Mehke in z ravno prav okusa po cimetu in lešnikih, bodo polepšale vsak dan. Priprava ni težavna, poskusite!
Cimetove rolice – pripomočki:
- kuhinjska pečica
- kuhinjska tehtnica
- merica za tekočine
- pekač z višjim robom (cca. 25×40 cm)
- žlica
- valjar
- skleda
- skledica 2x
- žlička
- prosojna folija
- oster nož
- papir za peko
Cimetove rolice – sestavine:
Testo:
- 900 g moke
- 1 kocka svežega kvasa (ali 2 vrečki suhega)
- 100 g sladkorja + 2 žlički za vzhajanje kvasa
- 150 g omehčanega masla
- 5 rumenjakov
- 3 – 4 dl mleka sobne temperature
- 100 g sladke smetane
Nadev:
- 200 g mletih lešnikov (lahko tudi drugih mletih oreščkov)
- 100 g sladkorja
- 2 -3 polne žlice cimeta (po okusu)
- 200 g sladke smetane
Preliv:
- žlička cimeta
- 150 g sladkorja v prahu
- cca. 80 g sladke smetane
+Moka za valjanje
Cimetove rolice – postopek:
V skledo stresemo moko, v sredino z žlico naredimo vdolbinico, v katero nadrobimo kvas, čezenj prelijemo 1 dl mleka in dodamo 2 žlički sladkorja. Rahlo premešamo in pustimo cca. 15 minut, da kvas vzhaja.
Ko je kvas vzhajal, v skledo dodamo še vse ostale sestavine za testo, ter z rokami vse skupaj zamesimo v gladko testo. Mleko dodajamo postopoma, ker so si moke različne in potrebujejo nekatere več tekočine kot druge.
Skledo pokrijemo s posojno folijo in pustimo, da testo vzhaja eno uro, oz. da trikrat pridobi na volumnu.
Ko je testo dobro vzhajalo, ga denemo na pomokano površino in ga razvaljamo na cca. pol cm debeline.
V skledi, z žlico, skupaj zmešamo vse sestavine za nadev, ter ga enakomerno premažemo čez razvaljano testo.
Testo nato zavijemo skupaj, kot rulado.
Z ostrim nožem, ga režemo na približno 3 cm široke kose.
Pekač obložimo s papirjem za peko in kose polagamo nanj, obrnjene proti navzgor. Med njimi je lahko malenkost prostora, ni pa potrebno, da so narazen.
Pečico prižgemo in jo nastavimo na 180 °C. Med tem, ko se pečica greje, pustimo, da rolice še malenkost vzhajajo. Ko se je pečica ogrela, pekač potisnemo vanjo in rolice pečemo 45 minut, pri 180 °C. Med tem, ko se rolice pečejo, pripravimo preliv, tako da, v skledico stresemo sladkor v prahu in cimet, ter počasi dodajamo smetano in ves čas mešamo. Preliv naj bo tekoč, ampak vseeno dovolj gost, da ne odteče. Preliv dobro zmešamo z žlico. Če želite, da je vaš preliv bolj gost in “napihnjen”, uporabite smetano za stepanje in ga zmiksajte z električnim mešalnikom.
Ko so se rolice spekle, preliv s pomočjo žlice, prelijemo čez vse, še vroče rolice.
Lahko jih čisto zalijete, ali pa le malenkost pokapate, odvisno od vašega okusa.
-Balubah