Cimetove rolice
Print Friendly, PDF & Email

Cimetove rolice so bomba okusov, katerega morate poskusiti! Mehke in z ravno prav okusa po cimetu in lešnikih, bodo polepšale vsak dan. Priprava ni težavna, poskusite!

cimetove-rolice-13

Cimetove rolice – pripomočki:

  • kuhinjska pečica
  • kuhinjska tehtnica
  • merica za tekočine
  • pekač z višjim robom (cca. 25×40 cm)
  • žlica
  • valjar
  • skleda
  • skledica 2x
  • žlička
  • prosojna folija
  • oster nož
  • papir za peko

Cimetove rolice – sestavine:

Testo:

  • 900 g moke
  • 1 kocka svežega kvasa (ali 2 vrečki suhega)
  • 100 g sladkorja + 2 žlički za vzhajanje kvasa
  • 150 g omehčanega masla
  • 5 rumenjakov
  • 3 – 4 dl mleka sobne temperature
  • 100 g sladke smetane

Nadev:

  • 200 g mletih lešnikov (lahko tudi drugih mletih oreščkov)
  • 100 g sladkorja
  • 2 -3 polne žlice cimeta (po okusu)
  • 200 g sladke smetane

Preliv:

  • žlička cimeta
  • 150 g sladkorja v prahu
  • cca. 80 g sladke smetane

+Moka za valjanje

Cimetove rolice – postopek:

V skledo stresemo moko, v sredino z žlico naredimo vdolbinico, v katero nadrobimo kvas, čezenj prelijemo 1 dl mleka in dodamo 2 žlički sladkorja. Rahlo premešamo in pustimo cca. 15 minut, da kvas vzhaja.

cimetove-rolice

Ko je kvas vzhajal, v skledo dodamo še vse ostale sestavine za testo, ter z rokami vse skupaj zamesimo v gladko testo. Mleko dodajamo postopoma, ker so si moke različne in potrebujejo nekatere več tekočine kot druge.

cimetove-rolice-1

cimetove-rolice-2

Skledo pokrijemo s posojno folijo in pustimo, da testo vzhaja eno uro, oz. da trikrat pridobi na volumnu.

cimetove-rolice-3

Ko je testo dobro vzhajalo, ga denemo na pomokano površino in ga razvaljamo na cca. pol cm debeline.

cimetove-rolice-4

V skledi, z žlico, skupaj zmešamo vse sestavine za nadev, ter ga enakomerno premažemo čez razvaljano testo.

cimetove-rolice-5

cimetove-rolice-6

Testo nato zavijemo skupaj, kot rulado.

cimetove-rolice-7

Z ostrim nožem, ga režemo na približno 3 cm široke kose.

cimetove-rolice-8

Pekač obložimo s papirjem za peko in kose polagamo nanj, obrnjene proti navzgor. Med njimi je lahko malenkost prostora, ni pa potrebno, da so narazen.

cimetove-rolice-9

Pečico prižgemo in jo nastavimo na 180 °C. Med tem, ko se pečica greje, pustimo, da rolice še malenkost vzhajajo. Ko se je pečica ogrela, pekač potisnemo vanjo in rolice pečemo 45 minut, pri 180 °C. Med tem, ko se rolice pečejo, pripravimo preliv, tako da, v skledico stresemo sladkor v prahu in cimet, ter počasi dodajamo smetano in ves čas mešamo. Preliv naj bo tekoč, ampak vseeno dovolj gost, da ne odteče. Preliv dobro zmešamo z žlico. Če želite, da je vaš preliv bolj gost in “napihnjen”, uporabite smetano za stepanje in ga zmiksajte z električnim mešalnikom.

cimetove-rolice-11

Ko so se rolice spekle, preliv s pomočjo žlice, prelijemo čez vse, še vroče rolice.

cimetove-rolice-10

Lahko jih čisto zalijete, ali pa le malenkost pokapate, odvisno od vašega okusa.

cimetove-rolice-12Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor