Cimetovi muffini, ki se kar topijo v ustih
Cimetovi muffini, ki se kar topijo v ustih so nekaj, kar si boste zagotovo želeli poskusiti. Prijeten vonj po cimetu in vaniliji, ki se bo med peko priplazil v vse kotičke vašega doma, razvajal vaše čute in vas naravnost vabil k sebi je predvsem dobrodošel med prazniki, zaradi hitre in enostavne priprave je pa lahko tudi nežna in vabljiva budnica, dobrodošlica ali pa samo to: vonj po dobrem in domačem.
Cimetovi muffini – potrebščine:
- Večjo posodo
- nekaj manjših posodic
- kuhinjska metlica
- ročni mikser in metlice
- velika in mala žlica
- 2 pekača za mini muffine
- kuhinjska tehtnica
- kuhalnica
- dresirna vrečka
Cimetovi muffini – sestavine:
- 120 g masla
- 120 g sladkorja
- 60 g vanilijevega sladkorja
- 1/2 skodelice grškega jogurta
- 2 žlici sladke smetane
- 3 jajca
- 160 g moke
- 1 prašek za vanilin puding
- 1 žlička pecilnega praška
Za posip:
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlica cimeta
Cimetovi muffini – priprava:
Pečico ogrejemo na 180°C.
Maslo zrežemo na koščke in ga pustimo nekaj časa na sobni temperaturi, da se nekoliko segreje.
Nato mu dodamo sladkor z vanilijevim sladkorjem in z mikserjem miksamo dokler ne dobimo lahke puhaste zmesi.
Nato dodamo grški jogurt in sladko smetano, ter jajca in dobro zmiksamo. Pripravljena zmes iz vlažnih sestavin mora biti rahla in zračna
Posebej zmešamo moko, puding in pecilni prašek in mešanico vsujemo v zmes vlažnih sestavin. S kuhinjsko metlico sestavine povežemo med seboj, da dobimo rahlo in gladko testo.
Posebej zmešamo sladkor in cimet za posip.
Pripravimo dresirno vrečko, in sicer tako, da jo “nataknemo” v dovolj veliko posodo (jaz sem uporabila večjo menzuro), da je vrečka povsem odprta in bomo lahko vanjo naložili testo.
V pripravljeno dresirno vrečko naložimo testo do 2/3, ne več, ker drugače vrečke ne bomo mogli držati in brizgati, ne da bi testo izgubljali na napačnem koncu.
Napolnjeni dresirni vrečki odrežemo špico. Narediti moramo majhno odprtino, da bomo lahko dobro nadzirali količino iztisnjenega testa. Brizgamo namerč majhne muffine v treh plasteh!
V pripravljene modelčke za mini muffine nabrizgamo tanko spodnjo plast, ki ne sme presegati 1/4 višine modelčka.
Spodnjo plast potresemo s posipom (uporabimo približno polovico čajne žličke posipa na plast), nato nabrizgamo drugo plast testa in jo potresemo s posipom. Mufiine zaključimo s plastjo testa, ki pa ne sme segati višje od 3/4 modelčka.
Tako pripravljene muffine spečemo v ogreti pečici. Peka traja 15 – 20 minut, oz. dokler vrh muffinov zlato porumeni in kuhinja prijetno zadiši.
Pečene muffine vzamemo iz pečice, nekoliko ohladimo in odstranimo iz modelčkov ter postrežemo. Odlično se podajo k domači Beli kavi.
Dober tek!