Rdeča pesa za zamrzovanje
Print Friendly, PDF & Email

Rdeča pesa ni samo za solato in vlaganje v kis. Če se odločimo za zamrzovanje rdeče pese, si pripravimo shranek, ki ga lahko koristno uporabimo v različnih jedeh. Na dnu prispevka boste našli nekaj idej za uporabo zamrznjene rdeče pese v jedeh.

Rdeča pesa ima 35-45 kalorij na 100 gramov živila, zato sodi v skupino nizkokaloričnih živil in se priporoča pri shujševalnih dietah, je tudi bogata z vitaminom C, niacinom in folno kislino, ter z minerali kot so fosfor, magnezij, kalij, železo. Vsebuje tudi pigmente betalaine, ki so odgovorni za rdečo barvo, ter so močni antioksidanti. Zaradi tega rdeča pesa sodi med deset vrst zelenjave z največjim antioksidativnim učinkom.

Rdeča pesa za zamrzovanje

Pripomočki pri zamrzovanju rdeče pese

  • ribežen
  • pvc vrečke za živila

Sestavine za zamrzovanje rdeče pese

  • rdeča pesa, količina primerna našim potrebam

Postopek zamrzovanja rdeče pese

Rdeči pesi najprej odstranimo liste, mlade liste lahko shranimo in jih pripravimo kot špinačo, nato gomolje dobro operemo in damo v lonec, zalijemo s hladno vodo in pristavimo na štedilnik. Rdeča pesa se različno dolgo kuha, odvisno od velikosti gomoljev in starosti. Z vilicami preizkusimo, ali je pesa že mehka, takrat jo odstavimo iz štedilnika, odlijemo vodo in jo zalijemo s hladno vodo, da se prekine kuhanje in se pesa ohladi. Paziti moramo, da rdeče pese ne skuhamo preveč. Delno ohlajeno rdečo peso olupimo. Rdeča pesa za zamrzovanje

Rdečo peso lahko pripravimo na različne rezine, naribamo jo lahko na lističe, kakor repo ali na drobno, odvisno kako jo nameravate uporabiti.

Ohlajeno rdečo peso naložimo v vrečke, količina naj bo primerna našim potrebam za eno kosilo, na vrečke pa napišemo kako smo rdečo peso pripravili (naribali) in datum, kdaj smo rdečo peso shranili. Vrečke rdeče pese damo v zamrzovalnik v predal, kjer hitreje zamrzne, da ostane shranek najbolj kvaliteten.

Rdeča pesa za zamrzovanje

Obarvajmo si jedi, da bomo imeli bolj unikatne krožnike. Lučka Glaser

In kako lahko pripravimo rdečo peso:

  1. Boršč, ruska juha.
  2. Pire krompir z rdečo peso.
  3. Rdeča pesa vložena v kisu.

In kaj lahko še zmrznemo za ozimnico:

Gobe za zamrzovanje:

Sadje za zamrzovanje:

Sok za zamrzovanje:

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor