Koprive – super hrana za ozimnico
Koprive lahko spravite tudi v zamrzovalnik in jih uporabljate skozi celo leto v prehrani. Blanširana kopriva ima v 100 g vsega 42 kalorij. Lahko jih uporabljamo v omaki, juhi, popečene z jajčkom, v polpetah, pitah, s testeninami, v rižoti, zelenjavno mesni lazanji in raznih zloženkah, … Zamrznjene lahko dodajate tudi v smuti ter doma pripravljene goste sokove. Iz sveže koprive lahko stisnete sok. Uživamo jih tako, kot zelenjavo, večkrat tedensko. Za sveže uživanje in zamrzovanje naberemo mlade vršičke ter liste. Pomembno je, da jih pravilno obdelate, da izgubijo minimalno minerale in vitamine.
Koprive odpravljajo utrujenost, krepijo odpornost, blažijo mnogo tegob … Kopriva je divja zelenjava, ki je ne moremo zamenjati z drugimi zelišči. Prava kopriva speče, če jo potipamo. Kakšna so priporočila nabiranja kopriv, kje kdaj, kako in njihov opis si lahko ogledate tukaj: Zdravilne koprive za čaj.
Koprive – super hrana za ozimnico – pripomočki
- sekljalnik
- zamrzovalnik
Koprive super hrana za ozimnico – sestavine
- koprive – količina primerna našim potrebam
- voda za blanširanje
- mrzla voda, lahko tudi kocke ledu za šokiranje
Koprive – super hrana za ozimnico: priprava na blanširanje
Koprive naberemo v zračne košare ali zabojčke in jih prinesemo domov. Mlade čiste vršičke in liste oberemo, umazane in grde zavržemo (če imamo vrt, lahko stebla in zavržene liste namočimo v vodi za zalivanje rastlin – odlično gnojilo, ki obogati zemljo). Vode za blanširanje kopriv nikoli ne osolimo, ker jo potem lahko uporabimo za napitek ali za dolivanje omakam in juham, saj vsebuje veliko mineralov. Kopriv nikoli ne blanširamo predolgo in v veliko vode, da se koristni minerali in vitamini v njej ne uničijo – izlužijo.
Blanširanje kopriv
V lonec nalijemo vodo in pristavimo na štedilnik. V skledo natočimo zelo hladno vodo, lahko ji dodamo tudi kocke iz ledu, da po kuhanju koprive hitro ohladimo. To pomeni, da šokiramo zelenjavo s hitrim ohlajanjem in zaradi tega ostane zelenjava vabljivo zelena in tudi koristnih snovi v njej se uniči manj.
Ko voda zavre, položimo koprive v vrelo vodo. S penovko koprive potopimo, da so v celoti v vodi pustimo 1-2 minuti toliko, da volumen upade in s penovko poberemo koprive iz lonca, jih malo odcedimo in takoj položimo v mrzlo vodo. Bolje je v lonec dati manj kopriv in v isti tekočini postopek ponoviti večkrat. Odvisno seveda, kakšno količino kopriv boste blanširali.
Ko so koprive v hladni vodi popolnoma ohlajene, jih s penovko naložimo v cedilo, da se odcedijo. Položimo jih na desko in jih z nožem sesekljamo na majhne koščke.
Narezane koprive naložimo v sekljalnik in jih na drobno sesekljamo. Z žlico oblikujemo žličnike, ki jih naložimo na pladenj in na hitro zamrznemo.
Ko oblikovani žličniki iz kopriv zamrznejo, jih naložimo v vrečke (količina v eni vrečki naj bo primerna za uporabo pri kuhanju enega obroka), na vrečke zapišemo vsebino in datum shranka.
Tako pripravljene koprive so krasne za hitro uporabo pri kuhanju jedi, kjer bomo uporabili koprive.
Blanširanje kopriv nad paro
Še bolj priporočljivo pa je koprive blanširati nad paro.
V lonec nalijemo vodo, ko zavre pa postavimo cedilo nad paro in vanj položimo koprive ter pokrijemo. Koprive nad paro blanširamo 2-3 minute, ko zgubijo volumen, jih prestavimo v hladno vodo in ohladimo in nadaljujemo s postopkom, kakor pri blanširanju kopriv v vodi.
Želim vam veliko shranka kopriv in uživanje v super hrani, Lučka.
Še nekaj idej za pripravo kopriv:
- čudežne koprive v rižoti,
- čudežne koprive v omaki,
- palačinke iz nadevom iz kopriv in tune,
- štruklji s skuto in koprivo,
- super omleta iz kopriv,
- burek s skuto in koprivo,
- juha iz kopriv.
Ne pozabite pa tudi na odličen in zdravilen čaj iz kopriv.