Koprive – super hrana za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

Koprive lahko spravite tudi v zamrzovalnik in jih uporabljate skozi celo leto v prehrani. Blanširana kopriva ima v 100 g vsega 42 kalorij. Lahko jih uporabljamo v omaki, juhi, popečene z jajčkom, v polpetah, pitah, s testeninami, v rižoti, zelenjavno mesni lazanji in raznih zloženkah, … Zamrznjene lahko dodajate tudi v smuti ter doma pripravljene goste sokove. Iz sveže koprive lahko stisnete sok. Uživamo jih tako, kot zelenjavo, večkrat tedensko. Za sveže uživanje in zamrzovanje naberemo mlade vršičke ter liste. Pomembno je, da jih pravilno obdelate, da izgubijo minimalno minerale in vitamine.

Koprive odpravljajo utrujenost, krepijo odpornost, blažijo mnogo tegob … Kopriva je divja zelenjava, ki jo ne moremo zamenjati z drugimi zelišči. Prava kopriva speče, če jo potipamo.

Kakšna so priporočila nabiranja kopriv, kje kdaj, kako in njihov opis si lahko ogledate tukaj: Zdravilne koprive za čaj.

Koprive super hrana za ozimnico
Koprive v omaki.

Priprava kopriv za ozimnico – pripomočki:

 • lonec
 • cedilo
 • skleda
 • deska za rezanje
 • nož
 • penovka
 • posodice ali vrečke za v skrinjo
 • pisalo
 • nalepke

Priprava kopriv za ozimnico – sestavine:

 • voda
 • koprive
 • mrzla voda, lahko celo kocke ledu

Priprava kopriv na blanširanje

Koprive naberemo v zračne košare ali zabojčke in jih prinesemo domov. Mlade čiste vršičke in liste oberemo, umazane in grde zavržemo (če imamo vrt lahko stebla in zavržene liste namočimo v vodi za zalivanje rastlin – odlično gnojilo, ki obogati zemljo). Vode za blanširanje kopriv nikoli ne osolimo, ker jo potem lahko uporabimo za napitek ali za dolivanje omakam in juham, saj vsebuje veliko mineralov. Kopriv nikoli ne blanširamo predolga in v veliko vode, da se koristni minerali in vitamini v njej ne uničijo – izlužijo.

Koprive super hrana za ozimnico

Blanširanje kopriv

V lonec nalijemo vodo in pristavimo na štedilnik. V skledo natočimo zelo hladno vodo, lahko ji dodamo tudi kocke iz ledu, da po kuhanju koprive hitro ohladimo. To pomeni, da šokiramo zelenjavo s hitrim ohlajanjem in zaradi tega ostane zelenjava vabljivo zelena in tudi koristnih snovi v njej se uniči manj.

Ko voda zavre, položimo koprive v vrelo vodo. S penovko koprive potopimo, da so v celoti v vodi pustimo 1-2 minuti  toliko, da volumen upade in s penovko poberemo koprive iz lonca, jih malo odcedimo in takoj  položimo v mrzlo vodo. Bolje je v lonec dati manj kopriv in v isti tekočini postopek ponoviti večkrat. Odvisno seveda, kakšno količino kopriv boste blanširali.

Ko so koprive v hladni vodi popolnoma ohlajene, jih s penovko naložimo v cedilo, da se odcedijo.  Položimo jih na desko in jih z nožem sesekljamo na majhne koščke. Preložimo koprive v posodice za zamrzovanje ali vrečke. Vedno označimo kaj je v embalaži in napišemo tudi datum, da bomo koprive hitro našli iz zamrzovalnika.

Koprive super hrana za ozimnico

Blanširanje kopriv nad paro

Še bolj priporočljivo pa je koprive blanširati nad paro.

V lonec nalijemo vodo, ko zavre pa postavimo cedilo nad paro in vanj položimo koprive ter pokrijemo. Koprive nad paro  blanširamo 2-3 minute, ko zgubijo volumen, jih prestavimo v hladno vodo in ohladimo in nadaljujemo s postopkom, kakor pri blanširanju kopriv v vodi.

Koprive super hrana za ozimnico

Zanimivost
Koprivo povezujejo z ljudskimi vražami. Povezujejo jo z ljubezenskimi strastmi, ki prav tako žge v srcu in tako so jo dodajali ljubezenskim napitkom.

Želim vam veliko shranka kopriv in uživanje v super hrani, Lučka.

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.9]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor