Zamrzovanje sliv za ozimnico
Zamrzovanje sliv za ozimnico enostavno in hitro. S tem postopkom poskrbimo, da ohranimo slive z vsemi vitamini in minerali. Tako shranjene so primerne za pripravo slivovih cmokov, raznih pit, lahko pa jih samo odtalimo in uživamo kar surove.
Slive dobro vplivajo na čiščenje črevesja in pomagajo proti zaprtju, krepijo srce, večajo odpornost proti stresu, pomagajo pri presnovi ogljikovih hidratov, 100 gramov sliv vsebuje 45 kalorij, vitamine: A, C, D, B6, B 12 in minerale – kalcij, železo in magnezij.
Pripomočki za zamrzovanje sliv za ozimnico:
- skleda
- cedilo
- nož
- pladenj
- vrečka ali posoda za v zamrzovalnik
- zamrzovalnik
- pisalo in etikete
Sestavine za zamrzovanje sliv za ozimnico:
- poljubna količina sliv
Postopek za priprave in zamrzovanja sliv za ozimnico
Za kvaliteten shranek za zamrzovanje sliv moramo imeti zrele, sočne sadeže v polni zrelosti.
Slivam najprej odstranimo liste in vejice.
Jih stresemo v hladno vodo in pustimo v njej tri do pet minut, med tem časom jih z roko premešamo in postopoma pobiramo iz vode. Naložimo jih na cedilo, da voda odteče in se posušijo.
Slive z nožem razpolovimo jim odstranimo pečke, peclje in očiščene naložimo na pladenj, ki ga postavimo v zamrzovalnik, da nam slive hitro zamrznejo.
Zamrznjene slive hitro naložimo v vrečko ali posodo za v zamrzovalnik. Na vrečko napišemo ime shranka in datum.
Tako zamrznjene slive so uporabne eno leto ob enakomerni temperaturi minus osemnajst stopinj.
Slive so prav prefinjen sadež, ki ga z malo spretnosti lahko shranimo in uživamo vse leto. Lučka Glaser
Preberite, kako lahko uporabimo zamrznjene slive:
In še kako lahko shranjujete slive:
- Slivova marmelada iz pečice brez sladkorja.
- Slivova marmelada za diabetike.
- Hitro pripravljena slivova marmelada.
- Pasterizirane slive v kompotu.
- Sušenje sliv.
In še za uporabo marmelade: Rahle in slastne palačinke.