Grah – pravo bogastvo narave za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

Grah je zelo blagodejen za naše zdravje, ker vsebuje ravno pravo razmerje magnezija in nukleinskih kislin, prav tako pa tudi veliko vlaknin. Nukleinske kisline so najboljše naravno pomlajevalno sredstvo, kajti tudi naše celice jih potrebujejo za delitev in popravila. Grah je idealna hrana za otroke, odraščajočo mladino in starejše ljudi. Z grahom lahko pripravimo vrsto najrazličnejših jedi, ki teknejo vsakomur in so poleg tega še zdrave. Deluje pomlajujoče, pospešuje rast celic, krepi živčevje in nas duševno osveži, krepi lase in vezna tkiva. Grah je najboljši svež, ker pa ga zraste preveč ga lahko zamrznemo in ga uživamo skozi vse leto. Grah ne spremeni oblike in tudi okusa ne, če ga zamrznemo pravilno. Vsekakor so boljši domači shranki, kakor zelenjava pripeljana od daleč.

Za pripravo graha za ozimnico potrebujemo:

  • skleda ali pladenj
  • posodice za zamrzovanje ali stekleni kozarčki
  • pokrovčki, ki dobro tesnijo

Grah za ozimnico – sestavine:

  • grah

Kako popravimo grah za ozimnico?

Stroke graha trgamo iz grmičkov in naložimo na pladenj.

Potem stroke razpolovimo, kakor je prikazano na fotografiji in vzamemo ven zrna. To se imenuje luščenje graha – vsaj pri nas na notranjskem.

Ko grahu oluščimo, zrnje ločimo na zrele suhe plodove in mlade plodove. Da je zrnje zrelo, vidimo po tem, da so stroki graha suhi in plodovi tudi izsušeni. Ta grah je priporočljivo namakati pred kuhanjem, da se lepše napne in hitreje skuha. Drugi grah pa je napet in mlad in zato tudi za obdelavo potrebuje manj časa. Iz tega razloga je priporočljivo grah ločiti pri zamrzovanju.

Pozorni smo na čistočo pri obiranju, luščenju. Čist grah  naložimo v plastične ali steklene posode in  označimo kakšen grah je v posodi ter kdaj smo shranek pripravili. V zamrzovalniku postavimo grah k steni, da na hitro zamrzne. V zamrzovalnik nalagamo manjše količine, da hitreje zamrzne in tudi tako dobimo bolj kvaliteten shranek.

Nasvet za uporabo
Zamrznjen grah lahko uporabljamo za juhe, v rižotah, enolončnicah, francoski solati, popečen na maslu ali ocvirkih in masti z jajčki, v pire krompirju in še in še …

Želim vam veliko domačih shrankov Lučka.

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor