Nasvet za zamrzovanje jagod
Print Friendly, PDF & Email

Priprava jagod za ozimnico z zamrzovanjem, je najhitrejši in najbolj enostaven postopek shranjevanja jagod. Tako shranjene jagode obdržijo vso svojo barvo in obliko za kasnejšo uporabo, saj jih lahko uporabimo za pripravo raznih dekoracij, cmokov, sladoledov in slaščic.

Najslajše so seveda jagode z domačega vrta, pri nabavi v trgovini ali kmetu, pa moramo biti pazljivi, da so na pogled sveže, brez nagnitih in nezrelih jagod, tudi umivanje mora biti temeljitejše, saj so zaradi transporta plodovi velikokrat zaščiteni z raznimi zaščitnimi sredstvi. Jagode gojijo po celem svetu, najbolj pa uspevajo v toplejših krajih, s pomočjo zamrzovanja pa so dostopne celo leto.

Jagode so nizkokalorične, saj ima 100 g jagod samo 27 – 30 kalorij, vsebujejo pa veliko vitamina C, nekaj vitamina A in K, beta karotena, različne sadne kisline, nekaj folne kisline, veliko pa železa, natrija, kalija, mangana, fosforja, nekaj tudi kalcija.nasvet-za-zamrzovanje-jagod

Pripomočki za zamrzovanje jagod

  • skleda
  • cedilo
  • pladenj (20 x 35) cm
  • zamrzovalnik
  • vrečka za zamrzovanje živil
  • etiketa, pisalo

Sestavine za zamrzovanje jagod

  • jagode, za pladenj velikosti 20 x 35 cm potrebujemo približno 80 srednje velikih jagod

Nasvet za zamrzovanje jagod

Nabrane jagode pregledamo in jih po potrebi operemo, če naberemo jagode sami na vrtu, ki je oddaljen od urbanega naselja nam jagod ni potrebno prati, razen, če je na njih prst ali druga umazanija.

nasvet-za-zamrzovanje-jagod

Jagodam odstranimo peclje in izberemo samo zdrave in zrele jagode.

nasvet-za-zamrzovanje-jagod

Jagode naložimo na pladenj, ki naj bo primerno velik, da ga lahko postavimo v zamrzovalnik ali zamrzovalno skrinjo. Jagode, ki jih nalagamo na pladenj morajo biti suhe, da se med zamrzovanjem ne primejo med seboj.

nasvet-za-zamrzovanje-jagod

Jagode naložene na pladnju pustimo v zamrzovalni skrinji ali omari najmanj 24 ur.

nasvet-za-zamrzovanje-jagod

Nato jih stresemo v plastično vrečko primerno za shranjevanje živil, in jo opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka.

Pred uporabo zamrznjene jagode damo z vrečko v hladilnik za približno dve do tri ure, da se počasi odtajajo.

nasvet-za-zamrzovanje-jagod

Z zamrznjenimi jagodami si polepšamo marsikatero praznovanje ne glede na letni čas. Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor