Češnje za ozimnico – zamrzovanje češenj
Print Friendly, PDF & Email

Češnje za ozimnico si pripravimo v času, ko je češenj v izobilju in se sprašujmo, kako bi jih shranili, da bi imeli tudi v zimskem času na razpolago ta čudovit sadež. Najbolj enostaven način za shranjevanje češenj je hitro zamrzovanje v zamrzovalniku, tako češnje ostanejo kakovostne.
Tako shranjene češnje pred uporabo odmrznemo počasi. In sicer tako, da jih damo iz zamrzovalnika, v hladilnik, skupaj z vrečko v kateri so češnje, ki smo jo položili v  skledo (da bo vanjo odtekla tekočina), vsaj za 12 ur, da se postopoma odtajajo in nam sok od češenj ostane v vrečki.
Odmrznjene češnje nato lahko uporabimo za pripravo sadnih solat, češnjevih zavitkov, pit, in biskvitnega peciva …

V Sloveniji je gojenje češenj najbolj poznano na goriškem in primorskem, kjer je veliko pridelovalcev tega žlahtnega in okusnega sadja. Poznamo več vrst češenj, pri nas v Sloveniji pa so najbolj poznane hrustavke.

Češnje so  nizkokalorično živilo, saj 100 gramov tega okusnega sadeža vsebuje le 67 kalorij, vendar zelo sladke češnje vsebujejo tudi 10 do 15 odstotkov sladkorja.

Češnje ne vsebujejo veliko vitamina C, kot na primer jagode, vendar pa so bogate z antioksidanti in z drugimi koristnimi sestavinami. Poleg omenjenega vitamina C vsebujejo še vitamine A, B1, B2 in B6, železo, fosfor, bioflavonoide, elagično kislino in antocianine.

Pripomočki za pripravo češenj za ozimnico:

 • košara za nabiranje
 • posoda za pranje
 • cedilo
 • pripomoček za odstranjevanje pešk
 • posoda za češnje, ki smo jim odstranili peške
 • plastična vrečka primerna za živila za zamrzovanje
 • etiketa, pisalo
 • zamrzovalnik
 • hladilnik
 • skleda

Sestavine za shranjevanje češenj za ozimnico

 • poljubna količina češenj

Postopek za shranjevanje češenj za ozimnico

Obiranje češenj je zanimivo, toda tudi težko opravilo, posebno, če so drevesa visoka in moramo ves čas obiranja preživeti na lestvi ali drevesu. Če smo na obiranje povabljeni s strani znancev, sosedov in sorodnikov (pa tudi sicer, če obiramo lastno češnjo) moramo biti previdni, da ne lomimo vej in s tem poškodujemo drevesa, ki naslednje leto zato ne bodo tako polno obrodila. Sadjarji, ki dobro poznajo način gojenja in obrezovanja češenj odrežejo določene veje v času, ko so češnje zrele in nam tako olajšajo obiranje češenj.

Češnje obvezno nabiramo s peclji s tem ohranimo njihov izgled in uporabo za dva do tri dni, poleg tega se, če jih obiramo s peclji, se tudi črvički ne zaredijo tako hitro. Za češnje, ki smo jih nabrali brez peclja, je priporočljivo, da jih v 12 urah pojemo, predelamo ali zamrznemo.

namig
Mimogrede, tudi peclji češenj so zdravilni, zato jih nikar ne zavrtite, ampak jih shranite. Mimogrede, tudi pečk ne zavrzite, saj jih lahko uporabite v različne zdravilne namene.

Priprava že nabranih češenj za ozimnico se prične z odstranjevanjem pecljev. Nato češnje, ki smo jim odstranili peclje, operemo ter jih stresemo na cedilo, da voda odteče.

 

Nato  jim začnemo odstranjevati pečke, to lahko delamo ročno ali pa si pomagamo s strojčkom za odstranjevanje pešk.

Češnje, ki smo jim odstranili peške, naložimo v plastično vrečko primerno za shranjevanje živil in jo opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Sploščeno vrečko s češnjami položimo v zamrzovalno skrinjo, če je vrečk več, jih ne nalagamo eno na drugo, ampak eno poleg druge, tako je postopek zamrzovanja čim hitrejši.

Po potrebi nato v času, ko češenj ni več v izobilju, iz zamrzovalnika jemljemo zamrznjene češnje in v njihovem okusu uživamo skozi celo leto.

Prva sadeža spomladi sta češnja in jagoda, oba sta čudovito rdeča, a razlikujeta se po tem, da češnja raste visoko na drevesu, jagoda pa nizko pri tleh. Lučka Glaser

Češnje pa lahko shranite tudi v obliki kompota:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor