Drobnjak: prava vitaminska bomba za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

Drobnjak vsebuje veliko vitamina A, C tudi vitamin B2 in gorčična olja. 100 g drobnjaka vsebuje 50 mg vitamina C, zato ga  imenujejo tudi vitaminska bomba. Drobnjak je nežnega okusa, ki spominja na česen, vendar je bolj nežen in ljudje, ki ne smejo uživati česna, drobnjak lahko uživajo. Veliko ljudem je drobnjak zaradi nežnega okusa všeč. Poda se na juhah, solatah, namazih in na različnih rižotah. Uporaba drobnjaka pa je široka in zdrava, ter zato priporočljiva tudi pozimi. Priporočljivo je uživati surovega, da ne uničimo njegovih koristnih sestavin. Porezanega nemudoma obdelamo in hitro zamrznemo, da ostane kar največ sestavin v njem.

Jaz sem drobnjak vsadila v lonček za pozimi, vendar je rasel slabo in počasneje kakor sem potrebovala. Zato sem se odločila, da ga narežem, ko ga je v izobilju in shranim v steklen kozarček in zamrznem v zamrzovalniku. V mrzlih dneh imam vedno svoj drobnjak na dosegu. Zaradi steklenega kozarčka, ki dobro tesni ni vonja po drobnjaku v zamrzovalniku, enostavno ga je uporabljati. Odpremo pokrovček in z žlico vzamemo želeno količino iz kozarčka. Tako drobnjak sedaj uporabljam kar nekaj let in je super.

Drobnjak imenujejo tudi vitaminska bomba.

Nasvet
V steklenih kozarcih imamo lahko v skrinji samo suhe snovi (zelišča, oreščke, semena …) nikakor pa tekočin, ker njihov volumen naraste in steklo poči.

Drobnjak za ozimnico – pripomočki:

  • škarje
  • pladenj
  • nož
  • deska za rezanje
  • kozarček za vlaganje
  • pokrovček, ki dobro tesni

Drobnjak za ozimnico – sestavine:

  • drobnjak

Drobnjak za ozimnico – postopek:

Počakamo, da vsaj dva dni ne dežuje in je drobnjak  suh, čist  in je v sončnih dneh pridobil močnejša eterična olja in bolj intenzivni okus. Drobnjak s škarjami previdno odrežemo centimeter nad čebulicami, da ostane čist in naložimo na pladenj v isti smeri za lažjo nadaljnjo obdelavo.

Drobnjak prava vitaminska bomba za ozimnico

Ko porežemo ves drobnjak, pripravimo na mizi pladenj z drobnjakom, desko za rezanje, nabrušen nož, kozarec za vlaganje in pokrovček za kozarec. Sedemo in drobnjak dobro preberemo in izločimo vse suhe bilke, plevel in smeti. Ko pripravimo na deski za rezanje dovolj velik kupček drobnjaka ga zrežemo na 2-4 milimetre dolgo.

Drobnjak prava vitaminska bomba za ozimnico

Zrezan drobnjak naložimo v steklene kozarec za vlaganje in pokrijemo. Nadaljujemo postopek, da narežemo ves drobnjak. Na koncu napišemo etiketo kaj je v kozarčku in datum kdaj smo drobnjak zamrznili.

Drobnjak 1

Želim vam veliko koristnih shrankov za ozimnico.

Ocena:
Skupaj: 21 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor