Zamrznjen 100 % robidov sok
Print Friendly, PDF & Email

Zamrznjen 100% robidov sok je čudovit shranek, ki ga lahko uporabljamo tako poleti kot pozimi za osvežilne napitke. Ker ga pripravimo brez toplotne obdelave, obdrži vse vitamine in minerale.

V robidovih jagodah se nahaja veliko vitaminov kot so: A, B1, B2, največ pa je vitamina C. Črni plodovi robid pa vsebujejo tudi kalij, fosfor, magnezij in železo.

Pripomočki za pripravo zamrznjenega robidovega soka

  • sokovnik ali pasirka
  • kozarec
  • posodica za merjenje tekočin
  • vrečke ali posodice za pripravo ledenih kock
  • lij
  • zamrzovalnik
  • kozarec
  • žlica

Sestavine za zamrznjen robidov sok

Za trideset do štirideset ledenih kock:

  • 1000 ml robid

Priprava zamrznjenega robidovega soka

Robite so zelo dobrodošle v vrtu, saj jih lahko posadimo v najbolj oddaljen konec vrta, poleti nam dajejo prijetno senco, jeseni pa čudovite črne jagode, ki jih obiramo in iz njih pripravimo čudovite marmelade, sokove, slaščice in jih uporabimo tudi za dekoracijo.

Robide nabiramo v suhem vremenu, da vsebujejo čim manj vode, že med nabiranjem poskrbimo, da so robide zrele, brez listja in smeti, da nam jih ni potrebno ponovno prebirati. Robide zorijo zelo počasi in, ko so nekatere jagode že zrele, so se druge komaj začele barvati. Najbolj enostavno je, da robide sproti obiramo in jih zamrznemo, ko je obiranja konec, se odločimo kako jih bomo koristno predelali in si pripravimo shranke, ki so nam najljubši.

Zaradi velike količine pešk, ki jih robide vsebujejo, si sok pripravimo z pomočjo sokovnika ali pasirke.

Dobljen robidov sok natočimo v posebne vrečke za pripravo ledenih kock (ali v posodice primerne za ta namen) in jih položimo v zamrzovalnik. Tako pripravljene ledene kocke lahko uporabimo za pripravo pijače ali pri pripravi različnega pekovskega peciva.

V kozarec natočimo navadno ali mineralno vodo in dodamo kocko ali dve zamrznjenega robidovega soka in okusen, osvežujoč napitek je tu. Ljubitelji sladkega pa si lahko dodajo tudi sladkor.

Jagodičevje med katere spada tudi robida rastejo v naravi, lahko pa jih gojimo tudi doma. Lučka Glaser

Poglejte in preberite še nekaj receptov za pripravo shrankov iz jagodičevja:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor