Zamrzovanje kuhanega krompirja
Za zamrzovanje kuhanega krompirja se odločimo takrat, ko nam v shrambi ostaja star krompir, ki postaja naguban in ga je potrebno porabiti. Tudi v primeru, da smo skuhali preveč krompirja, ga lahko shranimo za kasneje na enak način.
Zamrznjen krompir lahko uporabimo pri pripravi vseh vrst zelenjavnih enolončnic, krompirjevega testa za svaljke ali cmoke, krompirjeve polpete, žgancih oziroma pri vseh receptih pri katerih dodajamo krompir. Spodaj preberite recepte, pri katerih boste lahko tako pripravljen shranek uporabili.
Krompir vsebuje velike količine škroba, ki vsebuje veliko magnezija, kalija, fosfate, natrij in kalcij. Zaradi vitamina C , ki ga krompir vsebuje, je v kombinaciji z ostalimi minerali idealna prehrana v današnjem času, ko zaužijemo veliko presladke in premastne hrane, zato bi moral biti večkrat na jedilniku.
Vsi poznamo star rek, da se naj krompirja ne bi pogrevalo. A pravilno ohlajen krompir lahko shranimo in kasneje porabimo. Več o tem si preberite v prispevku: Katere hrane nam ni treba zavreči.
Pripomočki za shranjevanje krompirja z zamrzovanjem
- lonec s pokrovko
- štedilnik
- cedilo
- nož
- tlačilka
- skleda
- posodice za zamrzovanje ali vrečke za zamrzovanje živil
- zamrzovalnik
- etikete s pisalom
Sestavine shranjevanje krompirja z zamrzovanjem
- krompir, ki je ostal v shrambi, ali ga pri kosilu nismo uporabili, količina po presoji
Postopek za pripravo zamrznjenega kuhanega krompirja:
Surov krompir operemo, ga denemo v posodo za kuhanje in ga zalijemo s hladno vodo, toliko, da je pokrit in ga skuhamo, paziti moramo, da je krompir res kuhan, posebno, če imamo v loncu različne debeline in vrste krompirja, saj je čas kuhanja odvisen ravno od vrste in debeline. Debelejši krompir preizkusimo z vilicami ali nožem in se tako prepričamo, da je krompir kuhan.
Kuhan krompir iz lonca stresemo na cedilo, da vroča voda odteče in počakamo, da se delno ohladi, olupimo ga še toplega in pri tem odstranimo vse slabe in nagnite dele krompirja.
V loncu s tlačilko krompir pretlačimo tako, da v lonec dajemo manjšo količino krompirja in, ko je pretlačen, ga takoj naložimo v posodo ali vrečko primerno za shranjevanje živil.
Posodice ali vrečke, v katere bomo naložili pretlačen krompir, naj bodo po velikosti primerne za kuhanje enega obroka. Naložene posodice zapremo in označimo z vsebino in čas shranka. Tako pripravljen in zamrznjen krompir je uporaben najmanj tri mesece.
Ne zavrzimo krompirja, čeprav pogled na njega zaradi nagubanosti ni vabljiv. Lučka Glaser
Pa še nekaj nasvetov za uporabo zamrznjenega krompirja:
- Tradicionalno krompirjevo testo za svaljke ali cmoke.
- Slivovi cmoki s krompirjevim testom.
- Krompirjev langaš.
- Zasavski krumpatoč.
- Sladka repa.
- Koruzno krompirjevi žganci z belo kavo.
- Ajdovi žganci s krompirjem.
- Krompirjevi polpeti.
- Špinačni njoki.
- Zeljna juha s fižolom.
- Narastek iz krompirja in ohrovta.
- Belo zelje v enolončnici.
- Porova enolončnica s krompirjem.
- Tople kumare s krompirjem.
- Najboljša enolončnica iz ohrovta.
- Kmečko kislo zelje.