Zamrzovanje češenj s peclji za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

Zamrznjene češnje s peclji si za ozimnico shranimo v času, ko je češenj v izobilju. Zamrznjene češnje, ki jih zamrznemo skupaj s peclji, lahko uživamo kot sveže, ko odmrznejo, ali pa jih uporabimo za pripravo slaščic in peciva tudi v zimskem času.

Češnje moramo zamrzovati skupaj s peclji, da pri odmrzovanju ne izgubijo soka in pri tem tudi del vitaminov, tako zamrznjene češnje ohranijo okus svežih češenj. Češnje so bogate z antioksidanti in z drugimi koristnimi sestavinami. Poleg vitamina C vsebujejo še vitamine A, B1, B2 in B6, železo, fosfor, bioflavonoide, elagično kislino in antocianine.

Zamrzovanje češenj s peclji za ozimnico

Pripomočki za zamrzovanje češenj s peclji za ozimnico:

  • skrinja ali omara za zamrzovanje
  • PVC vrečke ali posodice za shranjevanje živil

Sestavine za zamrzovanje češenj s peclji za ozimnico

  • češnje s peclji v poljubni količini

Postopek zamrzovanja češenj s peclji za ozimnico

Češnje najprej preberemo in izločimo vse nezrele, nagnite in brez peclja, nato jih operemo in stresemo na cedilo, da voda odteče in se češnje posušijo.

Zamrzovanje češenj s peclji za ozimnico

Češnje, ki so se posušile, naložimo v vrečko primerno za shranjevanje živil in jo zapremo, Količina naj bo primerna našim dnevnim potrebam, posebno pa moramo biti pozorni, da češnje vsebujejo tudi peclje, saj se drugače pri odtajanju odteče sok iz češenj.

Zamrzovanje češenj s peclji za ozimnico

 

Vrečke napolnjene s češnjami na mizi ali pultu poravnamo in jih tako sploščene naložimo v zamrzovalno skrinjo ali omaro, da hitro zamrznejo.

Zamrzovanje češenj s peclji za ozimnico

 

Zamrznjene češnje so uporabne najmanj 6 mesecev in so najbolj atraktivne v času božičnih in novoletnih praznikih.

Zamrzovanje češenj s peclji za ozimnico

Z zamrznjenimi češnjami si lahko za otroke pripravimo zimsko obiranje češenj. Lučka Glaser

Pripravimo pa si tudi kompote, slaščice, peciva ali pa jih uporabimo za dekoracijo.

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor