Rdeča pesa vložena v kisu
Print Friendly, PDF & Email

Rdeča pesa vložena v kisu je shranek, ki dopolnjuje zbirko zelenjave pripravljene za ozimnico in ne sme manjkati v nobeni shrambi ali kleti. Rdeča pesa s svojim rahlo sladkim okusom spada med zdravilne in koristne vrtnine, rdeča barva, po kateri je pesa dobila ime, vsebuje antocianid, ki deluje kot antioksidant. Sestava rdeče pese je zelo pestra, saj vsebuje veliko vitaminov kot so: C, B1, B2, minerale, kalij, fosfor in silicij.

Obdobje uporabe sveže rdeče pese traja vse od spomladi, pa tja do pozne jeseni; spomladi iz mladih listov pripravimo špinačo, jeseni pa jo shranimo v zasipnice, vlagamo v kisu ali pa si pripravimo sok …

Pripomočki  za pripravo rdeče pese v kisu:

  • lonec s pokrovko
  • štedilnik
  • skleda
  • tehtnica
  • merica za tekočino
  • kuhinjski rezalnik ali kuhinjska deska in nož
  • kozarca za vlaganje s pokrovčkom
  • plastična mrežica
  • brisača za pokrivanje
  • etikete z pisalom

Sestavine za pripravo rdeče pese v kisu

Za dva 1000 ml kozarca:

  • 1700 g rdeče pese
  • 1000 ml vinskega kisa (naj bo 4-5%)
  • 35 g soli
  • 35 g sladkorja
  • 1 kavna žlička kumine

Priprava rdeče pese v kisu

Rdeči pesi odstranimo zeleni del tako, da ga odrežemo dva do tri centimetre nad gomoljem, koreninskega dela ne odstranimo (zato, da rdeča pesa med kuhanjem ne izgubi soka in s tem tudi vitaminov).
Tako pripravljeno rdečo peso dobro operemo, jo naložimo v lonec in jo prelijemo s hladno vodo (toliko, da je pesa prekrita). Lonec postavimo na štedilnik in počakamo, da voda zavre in na zmernem ognju  kuhamo približno 30 minut, čas kuhanja je odvisen tudi od vrste in debeline rdeče pese.
Da je pesa kuhana lahko preverimo tako, da srednje veliko rdečo peso s penovko vzamemo iz lonca, jo pritisnemo s prsti (pazljivo, vroča je) in, če je mehka, je kuhana, najbolj enostavno pa to preverimo, če jo prebodemo z nožem ali vilicami.

Kuhano rdečo peso odstavimo s štedilnika, odlijemo vročo vodo in jo ponovno prelijemo z hladno vodo, da se delno ohladi in lahko začnemo rdečo peso lupiti, pri tem pa pazimo, da odstranimo zeleni in koreninski del. Olupljeno rdečo peso narežemo na kuhinjski rezalnik na debelino enega do dveh milimetrov, če rezalnika nimamo na razpolago si lahko pomagamo tudi s kuhinjsko desko in nožem.

V loncu zavremo vinski kis, dodamo sol, sladkor in med vrenjem stresemo naribano ali narezano rdečo peso v lonec in ne pozabimo dodati še kumine. Počakamo, da vse skupaj ponovno zavre in pustimo vreti še dve do tri minute in rdeča pesa je pripravljena za vlaganje v čista kozarca.

Kozarca napolnimo z vročo, naribano in v kisu kuhano rdečo peso in na vrh kozarca damo plastično mrežico, da kis prekrije narezano rdečo peso, če mrežice nimamo na razpolago, si lahko pomagamo z lesenimi palčkami. Priporočljivo je, da kozarce, ki jih nismo segreli, polnimo na kovinski podlagi, da ne počijo.

Kozarca, ki smo ju napolnili, takoj tudi zapremo s pokrovčkoma in pokrijemo z brisačo, da se počasi ohlajata. Ohlajena kozarca opremimo z etiketo o vsebini in času shranka in jih shranimo v neogrevan, temen prostor.

Kako lep pogled na kozarca napolnjena z vitamini in minerali, ki ohranjajo naše zdravje in počutje. Lučka Glaser

Priporočam, da si pripravite tudi shranke iz drugih vaših pridelkov:

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor