Zamrzovanje marelic za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

Zamrznjene marelice za ozimnico so shranek, ki je zelo dobrodošel v letnih časih, ko marelice ne zorijo, mi pa imamo željo, da bi si pripravili marelične cmoke ali pa različne slaščice.

Zamrzovanje marelic je najboljši način priprave shranka, saj tako shranjene marelice ohranijo videz in okus.  Poleg tega je shranjevanje enostavno in hitro. Marelice, ki so shranjene v vrečkah, ki dobro tesnijo, pa ne prevzamejo vonja po ostalih shrankih v zamrzovalniku, kot se to sicer rado zgodi.

Marelice niso samo lepe, ampak so tudi odličnega okusa in polne vitaminov in mineralov kot so vitamina C in E, provitamini A, B1, B2, železa, kalija, kalcija in fosforja …, zaradi sestavin, ki jih vsebujejo, so pravi zaklad za ohranjanje našega zdravja.

Zamrzovanje marelic za ozimnico

Pripomočki za zamrzovanje marelic

  • zamrzovalna skrinja ali omara
  • pladenj
  • PVC vrečke za shranjevanje živil

Sestavine za zamrzovanje marelic

  • marelice, količina primerna našim potrebam

Postopek za zamrzovanje marelic

Nabrane marelice pregledamo, operemo in izločimo vse nagnite in nezrele marelice, saj moramo za zamrzovanje uporabiti zgolj marelice, ki so ravno prav dozorele, saj preveč mehke ali nezrele niso primerne.

Zamrzovanje marelic za ozimnico

Marelice razpolovimo in jim odstranimo koščice, na pladenj jih nalagamo tako, da je prerezani del zgoraj in pladenj z marelicami položimo v zamrzovalno skrinjo ali omaro. Tako naložene marelice se med zamrzovanjem ne sprimejo.

Zamrzovanje marelic za ozimnico

Ko so marelice zamrznjene, jih vzamemo iz skrinje in jih stresemo v plastično vrečko primerno za shranjevanje živil, ki jo dobro zapremo in takoj ponovno shranimo v zamrzovalnik, tako zamrznjene marelice nam vzamejo tudi manj prostora v zamrzovalniku, pri uporabi pa lahko uporabimo vsako marelico posebej.

Zamrzovanje marelic za ozimnico

Tudi zamrznjene marelice so zaradi zlato rumene barve zapeljive. Lučka Glaser

Zamrzovanje marelic za ozimnico

Naj bodo sveže, zamrznjene ali vložene v kulinariki so zmerom dobrodošle:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor