Zamrzovanje marelic za ozimnico
Zamrznjene marelice za ozimnico so shranek, ki je zelo dobrodošel v letnih časih, ko marelice ne zorijo, mi pa imamo željo, da bi si pripravili marelične cmoke ali pa različne slaščice.
Zamrzovanje marelic je najboljši način priprave shranka, saj tako shranjene marelice ohranijo videz in okus. Poleg tega je shranjevanje enostavno in hitro. Marelice, ki so shranjene v vrečkah, ki dobro tesnijo, pa ne prevzamejo vonja po ostalih shrankih v zamrzovalniku, kot se to sicer rado zgodi.
Marelice niso samo lepe, ampak so tudi odličnega okusa in polne vitaminov in mineralov kot so vitamina C in E, provitamini A, B1, B2, železa, kalija, kalcija in fosforja …, zaradi sestavin, ki jih vsebujejo, so pravi zaklad za ohranjanje našega zdravja.
Pripomočki za zamrzovanje marelic
- zamrzovalna skrinja ali omara
- pladenj
- PVC vrečke za shranjevanje živil
Sestavine za zamrzovanje marelic
- marelice, količina primerna našim potrebam
Postopek za zamrzovanje marelic
Nabrane marelice pregledamo, operemo in izločimo vse nagnite in nezrele marelice, saj moramo za zamrzovanje uporabiti zgolj marelice, ki so ravno prav dozorele, saj preveč mehke ali nezrele niso primerne.
Marelice razpolovimo in jim odstranimo koščice, na pladenj jih nalagamo tako, da je prerezani del zgoraj in pladenj z marelicami položimo v zamrzovalno skrinjo ali omaro. Tako naložene marelice se med zamrzovanjem ne sprimejo.
Ko so marelice zamrznjene, jih vzamemo iz skrinje in jih stresemo v plastično vrečko primerno za shranjevanje živil, ki jo dobro zapremo in takoj ponovno shranimo v zamrzovalnik, tako zamrznjene marelice nam vzamejo tudi manj prostora v zamrzovalniku, pri uporabi pa lahko uporabimo vsako marelico posebej.
Tudi zamrznjene marelice so zaradi zlato rumene barve zapeljive. Lučka Glaser
Naj bodo sveže, zamrznjene ali vložene v kulinariki so zmerom dobrodošle:
- Marelični cmoki iz skutnega testa.
- Marelični zavitek.
- Marelična marmelada s stevio.
- Biskvitno pecivo z mareličnim prelivom.