Zamrzovanje čemaža
Print Friendly, PDF & Email

V spomladanskem času, ko je čemaža v izobilju in, če poznamo rastišče si s sprehodom v naravi naberemo to rastlino, ki nas po vonju spominja na česen. Spomladi nabiramo liste in popke čemaža pred cvetenjem, jeseni pa lahko nabiramo tudi čebulice.

Uživanje svežega čemaža je koristno tudi za naše zdravje, saj čisti črevesje in uravnava presnovo, v kulinariki pa ga uporabljamo kot začimbo pri svežih in kuhanih obrokih.

Čemaž ni primeren za sušenje, saj izgubi vso aromo in zdravilne učinke. Je pa zato zamrzovanje čemaža odličen način za njegovo shranjevanje za kasnejše obdobje.

Pripomočki za zamrzovanje čemaža

  • zamrzovalna omara ali skrinja

Sestavine za zamrzovanje čemaža

  • čemaž, količina primerna našim potrebam

Priprava čemaža za zamrzovanje

Čemaž nabiramo v suhem vremenu, zgodaj spomladi pred cvetenjem, pri nabiranju moramo biti pazljivi, da ne odtrgamo kakšne druge rastline, ki je lahko tudi strupena, zato je priporočljiv,o da odtrgamo vsak list posebej. V primeru, da sami ne poznamo dobro čemaža, je najbolje da se pridružimo dobremu poznavalcu te rastline, ki nam pokaže rastišče te zanimive rastline, ki nas po vonju spominja na česen.

Doma še enkrat pregledamo nabrani čemaž, odstranimo suhe liste in druge vrste rastlin in ga operemo v hladni vodi, saj listi vsebujejo veliko cvetnega prahu, drobnih iglic in mahu, ki se nahaja v podrastju gozda.

Oprani čemaž naložimo v odcejalnik ali cedilo, da voda odteče in se čemaž že delno posuši.

Čemaž lahko pakiramo v vrečke narezanega na rezance široke 1 do 2 cm, ali pa celega naložimo v vrečke, količina napolnjene vrečke naj bo primerna našim potrebam glede na število družinskih članov. Napolnjene vrečke zamrznemo. Zamrznjenega čemaža pred uporabo ni potrebno odmrzniti, ampak jedem dodamo kar zamrznjenega.

Zima je vedno dolga, skrajšamo si jo lahko tako, da si pripravimo zamrznjeno zalogo užitnih rastlin, ki jih lahko uporabljamo čez celo leto. Lučka Glaser

Nekaj idej za uporabo čemaža:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor