Kaki tipo – kako ga shraniti za daljše obdobje
Print Friendly, PDF & Email

Kaki je okusen zdrav, sladek in sočen plod, ki dozori pozno jeseni in ima čudovit okus, ki ga v pravljicah imenujejo zlato jabolko – saj vemo zakaj. To je hrana bogov in vsebuje veliko vitamina C, A, B1, B2, B6, je zaklad vitaminov in mineralov. Kakijevo sočno meso je zakladnica koristnih sestavin za naše zdravje: ureja prebavo, pozitivno vpliva na črevesje in hemoroide, znižuje količino holesterola, čisti ledvice in jetra, okrepi delovanje pljuč in srca, povečuje odpornost proti stresu, povečuje obrambni sistem organizma … Zaradi vseh teh lastnosti kakija sem poskušala na več načinov kako shraniti kaki za zimske dni, da ne izgubi vitaminov, mineralov in pravega okusa. Najboljši način je, največkrat tudi najpreprostejši način.  Poglejte nasvet in priporočam, da ga preizkusite. Brez dodatnih sestavin in predvsem brez dodanega sladkorja. Tudi postrežba je prijetna in naravna.

kaki-tipo-kako-ga-shraniti-za-daljse-obdobje

 

Kako shraniti kaki – pripomočki:

  • skrinja ali zamrzovalna omara
  • pomivalno korito z odcejalnikom (lahko cedilo)
  • jedilne vrečke

Za serviranje pa:

  • posodice za tajanje
  • nož
  • žlička

Kako shraniti kaki – sestavine:

Količina shranka je odvisna od vaše želje, jaz shranim tri zabojčke kakija.

  • kaki tipo v poljubni količini

Kako shraniti kaki – postopek:

Kakiji so ponavadi čisti plodovi in jih ni potrebno čistiti. Če pa ne vemo, kdo nam je kakije obiral in imamo občutek, da niso čisti, jih pod tekočo vodo operemo vsakega posebej in jih polagamo na odcejalnik in pustimo, da se osušijo.

kaki-tipo-kako-ga-shraniti-za-daljse-obdobje

Osušene kakije naložimo v vrečke, enega zraven drugega po štiri v vrečko. Vrečko s kakiji zavežemo in jih položimo v skrinjo, ki smo ji vsaj dve uri poprej vključili gumb za hitro zamrzovanje. Kakije nalagamo v skrinjo ali zamrzovalno omaro in ko dosežemo zadostno količino, s shranjevanjem nadaljujemo naslednji dan. Paziti moramo, da smo pozorni na navodilo za skrinjo – kakšno količino lahko na hitro zamrznemo. Tako shranjeni kakiji ostanejo nespremenjeni, do prvih jagod,  tja do konca maja – dlje nisem preizkušala.

kaki-tipo-kako-ga-shraniti-za-daljse-obdobje

Zamrznjene kakije, kolikor jih potrebujete, vzemite iz zamrzovalnika in jih splaknite s toplo vodo. Najprej z nožem izrežite pecelj in potegnete kožico iz kakija, kakor prikazuje fotografija.

kaki-tipo-kako-ga-shraniti-za-daljse-obdobje

Potem kakije daste v servirno posodico in pustite, da se odtajajo. Ponudimo jih z malo žličko, da jih zajemamo in se predajamo užitkom.

kaki-tipo-kako-ga-shraniti-za-daljse-obdobje

Dober tek vam želi Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 19 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor