Nadzemna kolerabica za zamrzovanje
Print Friendly, PDF & Email

Nadzemno kolerabico za zamrzovanje pripravimo takrat, ko imamo veliko kolerabice in ne vemo, kako bi jo shranili za daljše obdobje, da si jo lahko privoščimo tudi v zimskih mesecih. Povsem enostavno je, da kolerabico ustrezno pripravimo in zamrznemo.

V nekaterih delih Slovenije ne poznajo navadne rumene kolerabe, ki je korenovka; spet drugje pa nadzemne kolerabice, ki je kapusnica in jo nekateri poimenujejo kolerabica, pri nas se dobijo bele, vijolične in modre kolerabice. Kolerabica se lahko uživa tudi surova, če je mlada.

Nadzemna kolerabica ima nežen vendar značilen okus, zaradi gorčičnega olja, vsebuje visoko vredne hranljive snovi in je bogata z B vitamini: B 3, B 6, B5 veliko pa je tudi vitamina C, zato jo je priporočljivo uvrščati v vsakodnevno prehrano. Mlade liste lahko uporabimo kakor špinačo, kolerabice pa uporabljamo za enolončnice, omake, rižote …

 Nadzemna koleraba za zamrzovanje

Pripomočki za zamrzovanje nadzemne kolerabice

  • zamrzovalnik

Sestavine zamrzovanje nadzemne kolerabice

  • nadzemna kolerabica, količina primerna našim potrebam

Priprava nadzemne kolerabice za zamrzovanje

Najprej kolerabico izpulimo ali pa odrežemo koreninico tik pod kolerabico ter odrežemo tudi liste, ki jih lahko shranimo za špinačo.

 Nadzemna koleraba za zamrzovanje

Kolerabice umijemo, obrišemo ali pa pustimo, da se posušijo, nato kolerabice na tanko olupimo, kjer imajo trd olupek.

 Nadzemna koleraba za zamrzovanje

Nato jih narežemo na rezine in nato na kocke velike 1 cm, to je primerna velikost za dodajanje v enolončnice, rižote, omake, … Lahko pa jih narežemo tudi na rezine široke 1 cm, takšne so primerne, da jih na hitro popečemo ali pa za paniranje.

 Nadzemna koleraba za zamrzovanje

Ko je vsa kolerabica narezana, jo porazdelimo po pvc vrečkah, količina v eni vrečki naj bo primerna enemu obroku.

 Nadzemna koleraba za zamrzovanje

 

Iztisnemo zrak iz vrečke ter vrečko zapremo.

 Nadzemna koleraba za zamrzovanje

Na vrečke napišemo ime shranka in datum, kdaj smo kolerabico zamrznili. Kolerabico položimo v zamrzovalnik, kjer najhitreje zamrzuje, hitreje zamrzne, bolj kvalitetna bo ostala.

 Nadzemna koleraba za zamrzovanje

Pripravimo si veliko domačih shrankov, da si bomo popestrili dni, ko bodo naši vrtovi prazni. Lučka Glaser

Poglejte, kako pripraviti različne shranke, ki vam bodo vedno prišli prav:

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor