Nadzemna kolerabica za zamrzovanje
Nadzemno kolerabico za zamrzovanje pripravimo takrat, ko imamo veliko kolerabice in ne vemo, kako bi jo shranili za daljše obdobje, da si jo lahko privoščimo tudi v zimskih mesecih. Povsem enostavno je, da kolerabico ustrezno pripravimo in zamrznemo.
V nekaterih delih Slovenije ne poznajo navadne rumene kolerabe, ki je korenovka; spet drugje pa nadzemne kolerabice, ki je kapusnica in jo nekateri poimenujejo kolerabica, pri nas se dobijo bele, vijolične in modre kolerabice. Kolerabica se lahko uživa tudi surova, če je mlada.
Nadzemna kolerabica ima nežen vendar značilen okus, zaradi gorčičnega olja, vsebuje visoko vredne hranljive snovi in je bogata z B vitamini: B 3, B 6, B5 veliko pa je tudi vitamina C, zato jo je priporočljivo uvrščati v vsakodnevno prehrano. Mlade liste lahko uporabimo kakor špinačo, kolerabice pa uporabljamo za enolončnice, omake, rižote …
Pripomočki za zamrzovanje nadzemne kolerabice
- zamrzovalnik
Sestavine zamrzovanje nadzemne kolerabice
- nadzemna kolerabica, količina primerna našim potrebam
Priprava nadzemne kolerabice za zamrzovanje
Najprej kolerabico izpulimo ali pa odrežemo koreninico tik pod kolerabico ter odrežemo tudi liste, ki jih lahko shranimo za špinačo.
Kolerabice umijemo, obrišemo ali pa pustimo, da se posušijo, nato kolerabice na tanko olupimo, kjer imajo trd olupek.
Nato jih narežemo na rezine in nato na kocke velike 1 cm, to je primerna velikost za dodajanje v enolončnice, rižote, omake, … Lahko pa jih narežemo tudi na rezine široke 1 cm, takšne so primerne, da jih na hitro popečemo ali pa za paniranje.
Ko je vsa kolerabica narezana, jo porazdelimo po pvc vrečkah, količina v eni vrečki naj bo primerna enemu obroku.
Iztisnemo zrak iz vrečke ter vrečko zapremo.
Na vrečke napišemo ime shranka in datum, kdaj smo kolerabico zamrznili. Kolerabico položimo v zamrzovalnik, kjer najhitreje zamrzuje, hitreje zamrzne, bolj kvalitetna bo ostala.
Pripravimo si veliko domačih shrankov, da si bomo popestrili dni, ko bodo naši vrtovi prazni. Lučka Glaser
Poglejte, kako pripraviti različne shranke, ki vam bodo vedno prišli prav:
- Por – zamrzovanje za ozimnico.
- Zamrzovanje čemaža.
- Špinača za ozimnico.
- Stročji fižol za ozimnico.
- Solatne kumarice za ozimnico.
- Priprava mladih bučk za ozimnico.
- Grah – pravo bogastvo narave za ozimnico.
- Grah angleški ljubimec za ozimnico.
- Blitva za ozimnico.
- Drobnjak: prava vitaminska bomba za ozimnico.
- Koprive – super hrana za ozimnico.
- Jurčki za ozimnico.
- Pražene lisičke za zamrzovalnik.
- Možek ali maveljček za ozimnico.
- Pražene dežnikarice za ozimnico.
- Nasvet za zamrzovanje jagod.
- Češnje za ozimnico – zamrzovanje češenj.
- Zamrzovanje češenj s peclji za ozimnico.
- Zamrzovanje marelic za ozimnico.
- Zamrzovanje sliv za ozimnico.
- Zamrzovanje rdečega ribeza.
- Kaki tipo – kako ga shraniti za daljše obdobje.
- Zamrznjen 100 % robidov sok.
- Zamrznjen sok limone.