Grah angleški ljubimec za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

Grah lahko tudi zamrznemo, če nam bogato obrodi in ne moremo svežega vsega porabiti. Domači pridelki so veliko boljši kakor zelenjava pripeljana od daleč, poleg tega tudi vemo kako in kje je zrasla.

Grah “angleški ljubimec” se uporablja v strokih in ne v zrnju. Ta grah ima zanimiv okus in izredno lepo popestri enolončnice, rižote … ali pa ga uporabimo kot prilogo. Blanširan grah najmanj spremeni okus, ko je zamrznjen in porabi najmanj prostora v skrinji. Grah kot druge stročnice izboljšuje kri, uravnava raven holesterola v krvi, uravnava raven krvnega sladkorja. Mlado zrnje in stročje vsebuje več antioksidantov kot suho zrnje. Zamrznjeno pa se lahko primerja z svežim, če grah na hitro zamrznemo.

Grah angleški ljubimec za ozimnico

Grah angleški ljubimec za ozimnico – pripomočki:

  • vedro
  • penovka
  • nož
  • cedilo
  • lonec

Grah angleški ljubimec za ozimnico – sestavine:

  • grah
  • sol
  • voda

Grah angleški ljubimec za ozimnico – priprava:

Stroke, ki so dovolj veliki potrgamo in polagamo v vedro. Grah obrežemo na obeh koncih in potegnemo ven po dolgem nitko. Pri mladem grahu nitk še ni,  ko pa grah dozoreva se pojavijo nitke, ki jih moramo odstraniti, da je prijeten za uživanje.

Grah angleški ljubimec za ozimnico

Stroke, ki so daljši prerežemo na polovico ali tri dele, odvisno kako jih bomo potrebovali. Ponavadi se nareže na tako velike koščke, da ga lahko uporabimo za različne jedi.

Grah angleški ljubimec za ozimnico

Ko  stročji grah obrežemo in narežemo ga dobro operemo in naložimo na cedilo. Pristavimo večji lonec z vodo na štedilnik. Ko voda zavre, solimo in naložimo grah v lonec, ko ponovno zavre, grah poberemo s penovko in na hitro ohladimo.

Grah angleški ljubimec za ozimnico

Grah hitro ohladimo tako, da ga nalagamo v večjo količino mrzle vode.  Tako tudi ostane bolj lepo zelene barve in je na oko bolj privlačen.

Grah angleški ljubimec za ozimnico

Ohlajen grah damo na cedilo, da se odteče voda in na hitro zamrznemo. Za zamrzovanje je bolje, da grah zamrznemo v več delih, saj je na ta način tudi krajši čas zamrzovanja in s tem bolj kvaliteten shranek. Stročji grah zapakiramo na primerno veliko količino za enkratno uporabo; lahko v plastične posode za zamrzovanje ali pa vrečke. Na shranek napišemo kdaj smo grah pripravili in kaj vsebuje, tudi napisana količina nam pride prav.

Grah angleški ljubimec za ozimnico

Želim vam veliko domačih shrankov, Lučka.

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor