Por – zamrzovanje za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

Por, ki ga s pomočjo zamrzovanja shranimo, nam prav pride v času, ko so vrtovi pod zimsko odejo, mi pa imamo por vedno na razpolagi za pripravo različnih jedi. Zamrznjen por uporabljamo enako kot svežega. Zamrzovanje pora v steklenem kozarcu je odlično, saj njegov aromatičen vonj ne bo šel na ostale shranke v skrinji in bo ostal v kozarcu. Všeč mi je tudi, da kadar ga potrebujem, samo odvijem pokrovček in vzamem iz kozarčka toliko pora, kot ga potrebujem, potem kozarec s porom ponovno zaprem in shranim nazaj v zamrzovalnik.

Če nimamo prostora v zamrzovalniku, lahko por tudi posušimo: por – sušenje za začimbo.

Por ima rahlo pikantno aromo, ki nas spominja na čebulo in je uporaben v celoti, tako beli kot zeleni deli rastline. Pora je več vrst, ki pa se razlikujejo po dolžini stebla in barvi listov, njihova hranilna vrednost in okus pa sta pri vseh vrstah enaka. Por na 100 g vsebuje 60 kalorij, uporabljamo ga kakor zelenjavo in začimbo, vsebuje veliko koristnih vitaminov: A, C, B1, B2, B6, folna kislina in vitamin E, znano je, da je vitamin C pomemben v boju proti okužbam.

Por za ozimnico - zamrzovanje

Pripomočki za zamrzovanje pora za ozimnico

  • zamrzovalnik
  • stekleni kozarčki s pokrovčki

Sestavine za zamrzovanje pora za ozimnico

  • svež por v poljubni količini

Zamrzovanje pora za ozimnico

Por populimo v vrtu in mu odstranimo koreninice in posušene, grde liste. Tako grobo očiščenega imamo pripravljenega, da ga natančno očistimo.

Por za ozimnico - zamrzovanje

Zelene liste porežemo pri stiku, kjer se por stika in jih v vodi dobro operemo, pozorni moramo biti, da na delu pora, kjer se pričnejo listi stikati, odstranimo in operemo zemljo, ki se tam rada nabere. Oprane liste damo na cedilo, da se osušijo.

Por za ozimnico - zamrzovanje

Čiste in osušene liste narežemo na tanke rezance, prav tako stebla.

Por za ozimnico - zamrzovanje

Por damo v posodo, da premešamo bele in zelene narezane liste.

Por za ozimnico - zamrzovanje

Tako narezane liste naložimo v steklene kozarce in jih dobro zapremo, na kozarce napišemo, čas in ime shranka. Tako pripravljene kozarce damo v zamrzovalnik na hitro zamrzovanje. Tako pripravljen por je uporaben najmanj 8 mesecev.Por za ozimnico - zamrzovanje

Por vsebuje veliko koristnih snovi in je tudi zelo okusna zelenjava. Lučka Glaser

Poglejte nekaj jedi s porom:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor