Špinača za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

Špinača za ozimnico je shranek, ki nam popestri zimske dni in nas povrne v čas, ko so bili vrtovi in tržnice bogato založene s svežo zelenjavo. Jaz prisegam na shranke iz zelenjave iz svojega vrta, ker vem, kje je zrasla in ni pripotovala od daleč. Jaz sem pripravila in opisala postopek za shrambo plazeče novozelandske špinače, ki sem jo zamrznila in jo bom lahko tudi pozimi uživala in si z njo popestrila jedilnike.

Novozelandska špinača je plazeča z dolgimi stebli, na katerih rastejo bolj debeli trikotno ovalni listi in imajo bolj blag okus kakor navadna špinača. Tudi navadno špinačo, liste rdeče pese in blitvo lahko pripravimo po enakem postopku za pripravo ozimnice, ter enako uporabimo. Pravilno blanširana špinača ohrani prvotni okus, je hrustljava in obdrži minerale in vitamine.

Pripomočki za pripravo špinače za ozimnico

  • vedro ali velika skleda za pranje in šokiranje
  • cedilo
  • žlica
  • lonec
  • štedilnik
  • penovka
  • sekljalnik
  • plastični kozarčki ali druga jedilna plastika, vrečke za shranjevanje špinače
  • etikete in pisalo
  • zamrzovalna omara ali zamrzovalna skrinja

Sestavine za pripravo špinače za ozimnico

  • špinača v poljubni količini
  • sol po okusu
  • voda za kuhanje in šokiranje
  • veliko vode za pranje

Postopek za pripravo špinače za ozimnico

Najprej odtrgamo lepe liste od stebla špinače, slabe liste in stebla zavržemo, ko imamo vse liste odtrgane, jih večkrat dobro operemo v veliki količini vode, kakor solato in špinačo nalagamo na cedilo, da ji odteče odvečna voda od pranja. Postopek ponavljamo tako dolgo, da je špinača čista. Pustimo jo v cedilu. Ko špinačo še čistimo, že pristavimo primerno velik lonec z vodo na štedilnik in ga pokrijemo, da voda hitreje zavre.


Špinačo sedaj blanširamo; ko voda v loncu zavre, jo osolimo in vanjo naložimo špinačo. Pustimo vreti  med mešanjem 2 – 3 minute.

Nikoli ne damo špinače kuhati v mrzlo vodo, da v špinači ostane kar največ koristnih snovi. Pravilno blanširana špinača ostane hrustljava in obdrži prvotno barvo in okus. Drugi del blanširanja se imenuje šokiranje špinače

Šokiranje špinače naredimo zato, da prekinemo toplotno obdelavo špinače na hitro in pri tem postopku dosežemo, da ostane v zelenjavi več vitaminov in mineralov in tudi barva zelenjave je bolj živahna.

Za šokiranje špinače si pripravimo čisto vedro ali skledo z mrzlo vodo, špinačo s penovko iz vrele vode preložimo v hladno vodo in pomešamo, da se špinača hitro ohladi, po 3 minutah ohlajeno špinačo naložimo na cedilo in pustimo vsaj 10 minut, da odteče voda.

Da bo špinača že na pol pripravljena za pripravo kosila, jo naložimo v sekljalnik in jo na drobno sesekljamo in naložimo v čiste posodice za pripravo enega obroka, ter hitro zamrznemo. Ker sem zamrzovala špinačo v kozarčkih, brez pokrovčkov sem kozarčke postavila naravnost, da je špinača zamrznila, potem sem kozarčke spravila v vrečko z napisom o vsebini in letnico shranka.

Iz tako pripravljene špinače lahko pripravimo: omako s špinačo, špinačno juho, zloženko z dodatkom špinače … Ko bom pripravila kakšno jed iz špinače in bo odlično uspela, vam sporočim recept.

Želim vam veliko zelenih domačih shrankov,  Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor