Blitva za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

Blitva je zelenjava, ki nam pride zelo prav v vseh letnih časih in poživi jedilnike. Blitva ima na 100 gramov samo 20 kalorij in mnogo mineralov in vitaminov. Lahko jo pripravimo kakor špinačo,  s krompirjem ali olivnim oljem in česnom za prilogo, kot juho, pito, lazanjo … Poleti imamo velikokrat presežke blitve, saj hitro raste in jo moramo večkrat porezati. Tako imamo možnost, da blitvo pripravimo  za hladnejše dni. Vsekakor je boljša domača zamrznjena blitva, kakor sveža zelenjava pripeljana iz daljnih krajev, ki dozori na poti. Tudi škoda je, da ne porabimo svojih pridelkov.  Pripravila sem recept kako bomo blitvo shranili za hladnejše dni.

Blitva za ozimnico

Blitva za ozimnico – pripomočki:

  • nož
  • deska za rezanje
  • zabojček za zlaganje blitve
  • skleda za pranje ali vedro narejeno za prehrano
  • lonec
  • penovka
  • cedilo
  • prehrambene vrečke ali posodice
  • nalepke
  • žlica

Blitva za ozimnico – sestavine:

  • blitva
  • sol
  • voda

Blitva za ozimnico – postopek:

Blitvo previdno porežemo, da ostane čista in jo nalagamo v čist plastičen zabojček. Liste, ki niso lepo zeleni odstranimo zavržemo. Ko blitvo porežemo jo na suho še enkrat preložimo in pregledamo, da odstranimo res vse smeti. Nato pripravimo vodo in jo operemo večkrat – dokler ni čista.

Blitva za ozimnico

Pristavimo vodo na štedilnik in ko zavre z žlico solimo vodo, vanjo naložimo blitvo in jo potlačimo z penovko, da  je prekrita z vodo.

Blitva za ozimnico

Ko zavre, počakamo 2-3 minuti, da se blitva zmehča in s penovko blitvo hitro preložimo iz vrele vode v hladno vodo, da se čim hitreje ohladi in se ne uniči veliko vitaminov, barva pa ostane lepa zelena. Temu postopku pravimo tudi, da šokiramo blitvo. Ko se blitva kuha, priporočam, da je posoda odkrita, saj tako ostane blitva lepo zelena.

Če ima blitva starejše liste in trše moramo kuhati dlje, da se listi zmehčajo. Če je blitva trda jo, še kuhate, če pa je za vaš okus dovolj,končajte kuhanje in blitvo hitro ohladite v hladni vodi.

Ko se blitva  ohladi jo takoj naložimo v cedilo, da se voda odteče.

Blitva za ozimnico

Pripravimo desko za rezanje, da ohlajeno blitvo narežemo na primerne kose za  uporabo.

Blitva za ozimnico

Ko je blitva narezana jo zapakiramo na primerne paketke za eno uporabo. Shranimo jo v vrečkah ali jedilnih plastičnih posodicah. Označimo kaj smo shranili in napišemo tudi datum. Nato blitvo hitro zamrznite v zamrzovalniku.

Blitva za ozimnico

Želim vam veliko domačih zdravih shrankov Lučka.

Ocena:
Skupaj: 23 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor