Zamrzovanje rdečega ribeza
Print Friendly, PDF & Email

Rdeči ribez je jagodičevje in če ga pravilno zamrznemo, bo,  ko ga odtajamo, enak svežemu. Zato vse pogosteje zamrzujemo domače in tudi gozdno jagodičevje. Nekatero jagodičevje ohrani obliko in tudi sok ne poteče iz jagod, ohranijo se vse lastnosti svežega jagodičevja. Nekatero jagodičevje pa ima ko je sveže čvrsto strukturo, vendar ko ga odtajamo, iz njega poteče sok, spremeni obliko, spremeni barvo, a vendar minerali in vitamini ostanejo. Primerno jagodičevje za zamrzovanje so: borovnice, bezeg, brusnice, črni ribez, jagode (domače in gozdne), kosmulje, maline, murve, robide, šipek ter grozdje temnih sort.

Če jagodičevje izgubi obliko, ko ga odtajamo lahko pripravimo: sladoled, sadne jogurte, sokove ali sadne solate … Lepe, nespremenjene plodove pa lahko uporabimo za okrasitev tort in raznih slaščic. Pravilno zamrznjeno jagodičje je enake kakovosti 8 mesecev.

Zamrzovanje jagodičja - rdečega ribeza

Zamrzovanje rdečega ribeza – pripomočki:

  • skleda
  • pladenj
  • steklen kozarec
  • pokrovček, ki tesni

Zamrzovanje rdečega ribeza – sestavine:

  • rdeč ribez

Zamrzovanje rdečega ribeza – priprava:

Rdeč ribez oberemo v skledo in pazimo, da so jagode ribeza čiste in jih ni potrebno prati. Potrgamo jagode iz pecljev in odstranimo vse smeti, liste in pazimo, da jagode ostanejo nepoškodovane in so enako zrele.

Zamrzovanje jagodičja - rdečega ribeza

Če želimo še lepše plodove jih nepoškodovane, enake velikosti naložimo na pladenj in zamrznemo. Nato zamrznjene jagode na hitro poberemo s pladnja in jih naložimo v steklene kozarce in dobro zapremo s pokrovčkom in damo v zamrzovalnik. Poškodovane jagode predelamo v kašice, sokove in tudi zamrznemo. Shranke pripravimo glede na navade in želje. Na pladnju lahko zamrzujemo tudi drugo jagodičevje in potem spravimo v steklene kozarce in pokrijemo s pokrovčki, ki dobro tesnijo, da se ne navzamejo vonja drugih shrankov. Jagodičevje lahko shranimo tudi v plastične jedilne posode ali v vrečke, ki dobro tesnijo.

Zamrzovanje jagodičja - rdečega ribeza

Zamrzovanje rdečega ribeza – pravilno odtaljevanje:

Zamrznjeno jagodičevje oz. ribez za torte, peciva, sadne solate, kompote … naložimo v steklene ali porcelanaste sklede in postavimo v hladilnik za par ur saj imajo plodovi, ki dosežejo temperaturo od 10 do 15 stopinj najboljši okus.  Za bovle, smutije in ostale napitke pa lahko uporabimo zamrznjene plodove, da ohladijo napitek. Zamrznjene jagode lahko tudi predelamo v sladoled ali sorbet (borovnice lahko zamenjamo z drugim sadjem in tako dobimo sorbet z okusom sadja, ki ga imamo najrajši).

Zamrzovanje jagodičja - rdečega ribeza

Veliko shrankov za hladne dni vam želi Lučka.

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor