Boršč, ruska juha
Ruska juha boršč je bogata z vitamini, minerali in je zelo okusna. Nobena druga juha vam ne bo podarila toliko življenjske moči in energije, kakor boršč. Pripravite jo lahko v vseh letnih časih in uživajte v njenem bogatem okusu.
Boršč lahko skuhate po receptu, ki sem ga napisala spodaj, lahko pa ga pripravite tudi brez mesa ali pa uporabimo drugačno vrsto mesa (zajec, jagnjetina, perutnina, …).
Pripomočki za pripravo boršča
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za boršč
Za 8 oseb:
- 3 l vode
- 500 g govedine
- 300 g krompirja
- 150 g čebule
- 250 g korenčka
- 200 g sveže paprike (pol rdeče in pol zelene)
- 1 kg belega zelja
- 500 g rdeče pese
- 200 ml paradižnikove mezge z origanom
- 2 x 30 g masla
- 3 lovorovi listi
- 2 stroka česna (ali 1 žlička posušenega)
- 2 žlici posušene jušne zelenjave
- morska sol po okusu
- 3 žlice jabolčnega kisa ali kisa po želji
- 1 žlička kopra
- 1 žlica peteršilja (svežega ali suhega)
- 200 ml kisle smetane
- poper po želji
Postopek priprave boršča
Pripravimo si vse sestavine, ki jih potrebujemo, v receptu so stehtane očiščene in pripravljene sestavine, potem jih lahko pri kuhanju hitreje uporabljamo in kuhanje poteka brez dodatnih zapletov.
V lonec nalijemo hladno vodo in vanj dodamo na 1 cm narezane koščke govedine in lonec pristavimo na štedilnik, da zavre in tako kuhamo pokrito 10 do 15 minut.
Med tem časom olupimo krompir ga narežemo na kocke velike 2 cm in operemo, potem ga dodamo v lonec k govedini in liste lovorja ter kuhamo toliko časa, da se krompir skuha.
Ko se v loncu kuhata krompir in meso, olupimo čebulo in jo na drobno narežemo, očistimo tudi korenček in ga naribamo na strgalo za repo, v ponvi stopimo 30 g masla in na njem pričnemo pražiti čebulo in korenček, papriko operemo, razpolovimo in odstranimo seme in narežemo na kocke velike 1 cm.Ko sta korenček in čebula popražena, da sta spremenila barvo, jima dodamo še narezano papriko in česen, vse skupaj popražimo, da se vsa zelenjava malo zmehča; to je približno 10 minut.Zelju odstranimo grde liste in sredinski koren, nato ga na tanko naribamo ter ga dodamo v lonec k mesu in kuhanemu krompirju, dobro premešamo, ko ponovno zavre, dodamo še zelenjavo, ki smo jo prepražili in paradižnikovo mezgo.
Rdečo peso naribamo na repni ribežen jo damo v ponev na stopljeno maslo in jo popražimo 10 minut s kisom, da bo obdržala rdečo barvo.
Tako pripravljeno rdečo peso dodamo v lonec k vsej zelenjavi, premešamo, preizkusimo slanost in solimo po naši želji in nato še 10 minut kuhamo.Tako pripravljen boršč, rusko juho, postrežemo še vročo, z zajemalko jo jemljemo iz dna, da vsi dobijo enako količino sestavin in nalagamo v globoke krožnike, skledice … na vrh dodamo žlico kisle smetane, potresemo s peteršiljem in koprom, po želji še popramo.
Sedaj pa razkrivam majhno skrivnost boršča, ruska juha je jed, ki je naslednji dan še okusnejša, zato je skuhajte več, da vam jo ne bo zmanjkalo. Lučka Glaser
Zraven boršča, ruske juhe ponudimo dišeč domač kruh:
- Bel kruh z drožmi.
- Rahle bučne kajzerice.
- Rahle bige brez gnetenja.
- Pirin kruh s cvetom žafranike.
- Pirin kruh s kislim testom.
- Koruzni kruh.
- Ržen kruh z drožmi.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ovsen kruh s kvasno emulzijo.
- Črn kruh s kvasno solno emulzijo.
- Mlečen bel kruh iz kruhomata.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.