Narastek z bučami
Print Friendly, PDF & Email

Narastek z bučami je okusna, nasitna, glavna jed, ki je sestavljena iz bučk, mletega mesa, riža sira. Blag okus in sočnost bučk naredi jed sočno in poudari okus sira ter mesa. Narastek iz bučk je najokusnejši takoj, ko je pečen, vendar ga lahko pripravimo tudi za naslednji dan.
Narastek iz bučk lahko pripravimo tudi vnaprej tako, da popečemo bučke, pripravimo nadev vse zložimo v pekač in potresemo s sirom, ter pekač postavimo v hladilnik, nato pa, ko pridemo iz službe domov, vzamemo pekač iz hladilnika in ga postavimo na sobno temperaturo za čas, ko ogrevamo pečico in spečemo narastek iz bučk po enakem postopku, kakor je opisan spodaj.

Bučke so priporočljiva hrana za diabetike, otroke in vse ljudi, ki želijo ostati mladostni. Bučke so zdrave in razstrupljajo telo; zato uživajmo jih pogosteje. Bučke vsebujejo minerale: cink, baker, magnezij, kalij, železo in kalcij. Vitamini v bučah pa so: C, B1 , B2, B5 , B6, E . Buče vsebujejo celo beljakovine in izboljšuje presnovo v telesu. 100 g bučk vsebuje samo 16 kalorij. Primerne so za uravnavanje telesne teže, ker pospešujejo prebavo.

Pripomočki za pripravo narastka iz bučk

  • nož
  • deska za rezanje
  • salamoreznica (ni obvezna, lahko narežete z nožem)
  • skleda
  • kozica ali ponev
  • kuhalnica
  • žlica
  • vilice
  • tehtnica
  • merica za tekočino
  • kuhinjske klešče
  • pekač  velikosti 15 x 25 cm
  • štedilnik
  • pečica
  • lopatka za nalaganje narastka z bučkami
  • 4 nizki krožniki za postrežbo

Sestavine za pripravo narastka iz bučk

Za 4 osebe:

  •  1 kg mladih jedilnih bučk
  • 500 g mešanega mletega mesa (goveje in svinsko meso)
  • 100 g riža
  • 250 ml mleka
  • 2 jajci
  • 4 stroke česna
  • 1 čebula 60 g
  • 2 – 4 žlice sončničnega olja za pečenje bučk (lahko tudi repično ali olivno olje)
  • sol po želji
  • poper po želji
  • 200 ml tekočine (vode) od bučk in navadna voda, če je tekočine od bučk manj.
  • 200 g ribanega sira (gauda ali edamec)
  • peteršilj po želji

Postopek priprave narastka iz bučk

Bučke temeljito operemo pod tekočo vodo in jih damo na čisto površino, da se osušijo. Uporabljamo mlade bučke, ki še nimajo trdih semen in trdega olupka. Če imajo bučke mehak olupek jih lahko narežemo z olupkom, kakor vidite spodaj na fotografiji.
Bučke narežemo po dolžini, rezine naj bodo debele od 5 do 6 mm. Rezine bučk naložimo v skledo in vsako rezino posebej posolimo, bučke naj počivajo vsaj 20 min, da se zmehčajo in izpustijo vodo. Vode od bučk ne zavržemo, saj je polna mineralov in jo bomo lahko porabili v pripravi nadeva iz riža z mletim mesom. Sedaj pripravimo vse sestavine, da ne bomo kaj pozabili pri pripravi narastka iz bučk.

Čebulo in česen olupimo in narežemo na drobno, česen in čebula naj bosta vsak na svojem kupčku, ker ju ne uporabimo istočasno.

V kozici (ponvi) segrejemo olje in bučne rezine po obeh straneh rumeno zapečemo. Polovico zapečenih bučk naložimo v pekač, drugo polovico zapečenih bučk pa v skledo, da jih bomo imeli za na vrhu narastka iz bučk.

Ko so vse bučke popečene, nadaljujemo pripravo bučnega narastka v isti kozici. Čebulo med mešanjem prepražimo, da postekleni in porumeni, potem dodamo česen in premešamo, da zadiši.

Takoj, ko česen zadiši, dodamo mešano mleto meso in ga med mešanjem, prepražimo, da se razpusti in ni več meso surovo, meso zakrkne.

K prepraženem mletemu mesu dodamo odtehtan riž in poper, dobro premešamo in pražimo, da riž postekleni in dolijemo tekočino od bučk. Če bučka ni spustila dovolj tekočine, dodamo še navadno vodo. Paziti moramo, da jedi ne presolimo, saj tekočina od bučk vsebuje tudi sol. Preizkusimo slanost in po potrebi dosolimo.

V skledo vbijemo jajca in jih dobro stepemo z vilicami.

V skledo k stepenemu jajcu dolijemo mleko, solimo in popramo, vse sestavine premešamo.

V pekač v katerem je naložena popečena plast bučk, prekrijemo s pripravljenim mesnim nadevom  in naložimo na vrh še drugo polovico popečenih bučk, na koncu enakomerno po vsem narastku jajčno zmes.

Na koncu čez narastek iz bučk enakomerno  naložimo riban sir. Pečico ogrejemo na 180°C (ventilacijska pečica) in damo narastek iz bučk v pečico, kjer pečemo 30- 40 min.

Še topel narastek iz bučk narežemo na kose, po želi okrasimo s peteršiljem in postrežem  z zeleno solato, priporočam: solata rdeč hrastov list z belim zeljem.

Vabim vas, da pogledate še ostale moje recepte, ki vsebujejo bučke:

  1. Pica iz bučk
  2. Ocvrte bučke s sezamom
  3. Ajvar z dodanimi bučkami
  4. Pikanten bučni namaz
  5. Kmečka enolončnica s šunko
  6. Juha z lisičkami in vrtno zelenjavo
  7. Omaka s tuno za testenine
  8. Vrtna zelenjava s popečenim mesom
  9. Gosta zelenjavna enolončnica s svinjskim mesom
  10. Gratinirane palačinke z zelenjavo
  11. Zloženka iz bučke in stročjega fižola
  12. Musaka z mletim mesom in bučkami
  13. Ričet z juho od kuhane šunke
  14. Kremna juha s kamutom
  15. Čebulna juha z bučkami
  16. Slastna kremna bučna juha s krompirjem
  17. Bučke vložene v slanici
  18. Priprava mladih bučk za ozimnico

Naj vam bučke prinašajo veselje v vaši kuhinji in prehrani, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor