Bučkina pita po Marjančino
Print Friendly, PDF & Email

Bučkina pita po Marjančino je slastna, rahla, sočna in jo lahko ponudimo kakor prilogo pri kosilu poleg mesa ali pa samostojno s solato, lahko jo ponudimo toplo ali pa hladno. Bo tudi prava zvezda na pikniku in prav vsi si jo bodo privoščili. Bučkino pito si lahko pripravimo tudi dan poprej in ohlajeno pospravimo v hladilnik, da jo imamo naslednji dan takoj na mizi.

To je recept moje prijateljice Marjance in mi ga je dovolila objaviti.

Buče so bogate z vodo in vlakninami, zaradi česar so tudi odlično dietno živilo, saj na 100 g vsebujejo le 19 kalorij. Vsebujejo še ogljikove hidrate, beljakovine, kalcij, fosfor, železo, lutein, betakaroten, provitamin A in vitamina C in E.

Bučkina pita, po Marjančino

Pripomočki za bučkino pit0:

 • ovalen pekač  velikosti 35 x 25 cm

Sestavine za bučkino pito

Za 8 oseb:

 • 1 kg bučk cuket
 • 1 žlica morske soli
 • 5 žlic koruzne moke
 • 400 ml olja za cvrtje

Za preliv:

 • 8 jajc
 • 1/2 žličke kurkume
 • 1 žlička morske soli
 • 1 žlička suhega česna
 • 400 ml kisle smetane 20% mm
 • 5 žlic koruzne moke

Postopek za pripravo bučkine pite

Bučke najprej operemo in osušimo, nato jih narežemo na 1 cm široke rezine, ki jih naložimo v skledo in vse enakomerno posolimo. Bučke tako pustimo okoli 30 minut, da bučke izpustijo vodo.Bučkina pita, po Marjančino

Bučke premešamo, da se navlažijo nato jih po obeh straneh povaljamo, kos za kosom, v koruzno moko.

Bučkina pita, po Marjančino

V ponev nalijemo olje in ga segrejemo, s koščkom bučke, ki jo pomočimo v vroče olje preizkusimo, ali je dovolj vroče, če je olje dovolj vroče, se rahlo zapeni. Tako popečemo vse koščke bučke po obeh straneh.

Bučkina pita, po Marjančino

Pečene bučke enakomerno porazdelimo po vsem pekaču.Bučkina pita, po Marjančino

V posodi pripravimo preliv iz kisle smetane; najprej v skledo vbijemo jajca, jim dodamo kurkumo, sol in suh česen, vse sestavine dobro premešamo in dodamo tudi kislo smetano.

Bučkina pita, po Marjančino

Nato dodamo še koruzno moko, najprej porabimo koruzno moko, ki je ostala od pomakanja bučk pred pečenjem, nato dodamo še dodatno koruzno moko, da je vse skupaj 5 žlic in dobro premešamo, da ni več grudic.

Bučkina pita, po Marjančino

Pripravljene bučke v pekaču prelijemo s prelivom iz kisle smetane, da so prekrite.

Bučkina pita, po Marjančino

Navadno pečico segrejemo na 200 °C in bučkino pito po Marjančino pečemo 30 minut, vzamemo iz pečice in  jo pustimo vsaj 15 minut, da se okusi povežejo, nato jo narežemo na poljubno velike kose in ponudimo. Dober tek vam želim.

Bučkina pita, po Marjančino

Bučke nam polepšajo poletne in jesenske dni, saj pridno rastejo, da jih imamo vedno dovolj ali celo preveč. Lučka Glaser

Različni recepti z bučkami in bučami (tudi za ozimnico):

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor