Bučkina pita po Marjančino
Bučkina pita po Marjančino je slastna, rahla, sočna in jo lahko ponudimo kakor prilogo pri kosilu poleg mesa ali pa samostojno s solato, lahko jo ponudimo toplo ali pa hladno. Bo tudi prava zvezda na pikniku in prav vsi si jo bodo privoščili. Bučkino pito si lahko pripravimo tudi dan poprej in ohlajeno pospravimo v hladilnik, da jo imamo naslednji dan takoj na mizi.
To je recept moje prijateljice Marjance in mi ga je dovolila objaviti.
Buče so bogate z vodo in vlakninami, zaradi česar so tudi odlično dietno živilo, saj na 100 g vsebujejo le 19 kalorij. Vsebujejo še ogljikove hidrate, beljakovine, kalcij, fosfor, železo, lutein, betakaroten, provitamin A in vitamina C in E.
Pripomočki za bučkino pit0:
- ovalen pekač velikosti 35 x 25 cm
Sestavine za bučkino pito
Za 8 oseb:
- 1 kg bučk cuket
- 1 žlica morske soli
- 5 žlic koruzne moke
- 400 ml olja za cvrtje
Za preliv:
- 8 jajc
- 1/2 žličke kurkume
- 1 žlička morske soli
- 1 žlička suhega česna
- 400 ml kisle smetane 20% mm
- 5 žlic koruzne moke
Postopek za pripravo bučkine pite
Bučke najprej operemo in osušimo, nato jih narežemo na 1 cm široke rezine, ki jih naložimo v skledo in vse enakomerno posolimo. Bučke tako pustimo okoli 30 minut, da bučke izpustijo vodo.
Bučke premešamo, da se navlažijo nato jih po obeh straneh povaljamo, kos za kosom, v koruzno moko.
V ponev nalijemo olje in ga segrejemo, s koščkom bučke, ki jo pomočimo v vroče olje preizkusimo, ali je dovolj vroče, če je olje dovolj vroče, se rahlo zapeni. Tako popečemo vse koščke bučke po obeh straneh.
Pečene bučke enakomerno porazdelimo po vsem pekaču.
V posodi pripravimo preliv iz kisle smetane; najprej v skledo vbijemo jajca, jim dodamo kurkumo, sol in suh česen, vse sestavine dobro premešamo in dodamo tudi kislo smetano.
Nato dodamo še koruzno moko, najprej porabimo koruzno moko, ki je ostala od pomakanja bučk pred pečenjem, nato dodamo še dodatno koruzno moko, da je vse skupaj 5 žlic in dobro premešamo, da ni več grudic.
Pripravljene bučke v pekaču prelijemo s prelivom iz kisle smetane, da so prekrite.
Navadno pečico segrejemo na 200 °C in bučkino pito po Marjančino pečemo 30 minut, vzamemo iz pečice in jo pustimo vsaj 15 minut, da se okusi povežejo, nato jo narežemo na poljubno velike kose in ponudimo. Dober tek vam želim.
Bučke nam polepšajo poletne in jesenske dni, saj pridno rastejo, da jih imamo vedno dovolj ali celo preveč. Lučka Glaser
Različni recepti z bučkami in bučami (tudi za ozimnico):
- Slastna kremna bučna juha s krompirjem.
- Čebulna juha z bučkami.
- Kremna bučna juha s kamutom.
- Bučna juha s koruznim zdrobom.
- Juha iz brokolija in bučk.
- Juha iz bučnih semen.
- Bučnica, slan zavitek.
- Skutno bučni zavitek.
- Bučne miške.
- Rahle bučne kajzerice.
- Musaka z mletim mesom in bučkami.
- Gratinirane palačinke z zelenjavo.
- Zloženka iz bučke in stročjega fižola.
- Ocvrte bučke s sezamom.
- Vrtna zelenjava s popečenim mesom.
- Pica iz bučk.
- Narastek z bučami.
- Buče s paradižnikom in krompirjem.
- Bučke v omaki.
- Polnjene bučke.
- Bučna pita brez jajc.
- Panirane bučke brez jajc.
- Jajčevci in bučke iz pečice.
- Lisičke z bučko.
- Pikantni bučni namaz.
- Bučke vložene v slanici.
- Priprava mladih bučk za ozimnico.
- Zelenjavna omaka za ozimnico.
- Pečene in pasterizirane bučke za ozimnico.
- Zamrznjene pečene buče.
- Sušenje bučk in buč.