Pica iz bučk
Bučna pica je pripravljena na podlagi iz popečenih bučk, ki so sočne, mehke in zato je pica bolj sočna in okusna. Priprava pice iz bučk je hitra in pozitivno preseneti še tako zahtevnega jedca. Buče in bučke so izvrstne za zniževanje telesne teže, ker imajo malo kalorij; na 100 g bučk je zgolj 19 kcal, vsebujejo veliko hranljivih snovi: betakaroten, vitamine C, B in E, lutein, ki je koristen za oči, ter kalij, fosfor, kalcij, mangan in magnezij, da pa bi lahko izkoristili iz bučk vitamin A, ki je topen v maščobah jih vedno uživajte z malo maščobe.
Pripomočki za pripravo pice iz bučk
- nož
- salamoreznica (lahko narežete tudi z nožem)
- deska za rezanje
- kuhinjski pult ali miza
- 2 skledi
- ponev
- pekač premera 40 cm
- žlica
- pečica ventilatorska
- servirni krožnik
Sestavine za pripravo pice iz bučk
Za 2 osebi:
- 500 g jedilne bučke ali buče
- 200 g kuhane šunke
- 200 g sira gauda ali edamca
- 100 g sira mini mozzarella
- 200 ml kisla smetana
- 1 jajce
- olje za ponev
- sol po okusu
- poper po želji
- peteršilj po želji
Postopek priprave bučne pice
Jedilne bučke ali buče najprej operemo in položimo na čisto površino, kuhinjski pult, mizo … Preizkusimo, ali je olupek od bučke mehak, če je trd, bučke olupimo in olupek zavržemo. Čiste bučke narežemo na 4 – 5 mm široke rezine. Bučke lahko narežete z nožem, ali pa s salamoreznico ker lažje nastavite enako debelino reza. Ko rezine nalagamo v skledo, vsako rezino posolimo, potem bučke pokrijemo, da se zmehčajo in izpustijo vodo. Tako naj bučke počakajo vsaj 20 minut.
Rezine kuhane šunke položimo na desko, jo narežemo po dolgem in potem še počez, da dobimo velikost 1 cm kvadrate.
Rezine sir tudi narežemo na 1 cm kvadratke, kakor smo šunko.
V skledo damo narezano šunko in sir, na deski narežemo sir mini mozzarella na 4 dele in dodamo v skledo.
Dodamo še kislo smetano in celo jajce, vse sestavine dobro premešamo.
Ko so bučke stale vsaj 20 minut, pripravimo ponev in dodamo olje, ko se olje segreje, polagamo rezine bučk v ponev, da se popečejo in jih potem obrnemo, da se popečejo še na drugi strani. Popečene bučke naložimo v pekač za podlago naši pici.
Na bučke naložimo zmes sira in šunke in jo poravnamo. Ventilatorsko pečico segrejemo na 150°C.
Tako pripravljeno pico iz bučk damo v ventilatorsko pečico na 150°C za 15 minut. Med tem časom popečemo še ostale bučke po postopku, ki je opisan zgoraj, da bomo lahko z bučkami dodatno obložili krožnik, kakor kaže naslovna fotografija. Po želji pečeno bučno pico popopramo in okrasimo s peteršiljem.
Tudi brez moke lahko nastane zanimiva in okusna pica.
Lučka Glaser