Pečene in pasterizirane bučke za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

Pečene in pasterizirane bučke za ozimnico so izvrsten shranek, ker zaradi pečenja izgubijo volumen in jih lahko shranimo v kozarčkih. Pečene bučke, ki so brez vseh dodanih konzervansov, pripravimo tudi za vnaprej – ko se nam bo mudilo, bomo imeli bučke že pečene in sesekljane, da jih bomo lahko uporabili na hitro kot dodatek v različnih jedeh. Želim vam pokazati recept, ki je najboljši za shranjevanje vseh vrst bučk, da jih bomo imeli vedno na razpolago ter jih bomo lahko uporabljali v različnih receptih in s shranjevanjem ne bomo obremenjevali zamrzovalnikov. Meni je tako pripravljeni shranek všeč, ker ga lahko nesem s seboj tudi na dopust in ga uporabim za pripravo obroka. Po tem receptu in postopku lahko shranjujete vse vrste užitnih bučk in buč.

Bučke so bogate z vodo in vlakninami, zaradi česar so tudi odlično dietno živilo, saj na 100 g vsebujejo le 19 kalorij. Vsebujejo še ogljikove hidrate, beljakovine, kalcij, fosfor, železo, lutein, betakaroten, provitamin A in vitamina C in E.

Pripomočki za pečene in pasterizirane bučke za ozimnico:

  • posoda za pranje
  • cedilo ali prtiček
  • posoda za pečke
  • nož
  • žlica
  • peki papir
  • pekač 35 x 40 cm
  • klasična pečica
  • krožnik
  • sekljalnik
  • lij za polnjenje kozarčkov
  • manjši kozarci*
  • nepoškodovani pokrovčki
  • pisalo in etikete
  • 1/2 l vode za pekač

*Količine shranka vam ne morem povedati vnaprej, ker različne bučke izgubijo glede na vrsto in zrelost različno veliko tekočine in tudi volumen.

Sestavine za pečene in pasterizirane bučke za ozimnico:

  • bučke, kolikor jih želite shraniti na opisan postopek

Postopek za pečene in pasterizirane bučke za ozimnico:

V navodilu uporabljam naziv bučke za vse vrste bučk in buč. Bučke, ki jih želimo shraniti, najprej dobro operemo in osušimo na cedilu, lahko pa jih obrišemo s čistim prtičkom.

Bučkam najprej odrežemo pecelj in spodnji del, potem jih prerežemo po dolžini na pol in nato še po širini na pol. Z žlico jim odstranimo  semenski del in jih narežemo na manjše kose, če je bučka velika. Tako pripravljeno bučko naložimo na pekač, ki je prekrit s peki papirjem.

Napolnjen pekač damo v predhodno segreto klasično pečico na 200 °C za 45 minut, da se spečejo in dobijo po robovih svetlo rjavo barvo, potem bučke vzamemo iz pečice.

Pečene bučke pustimo na pekaču, da se delno ohladijo in nas ne bo peklo, ko jih pričnemo z nožem ločevati od olupka. Meso bučke shranjujemo na krožnik, olupek pa bomo zavrgli in ga odložimo v skledo.

Olupljeno meso bučke naložimo v sekljalnik in na drobno sesekljamo. Nasekljano bučno meso nalagamo v manjše kozarčke do roba vratu, kjer se prične navoj. Kozarčke zapremo s pokrovčki, ki dobro tesnijo.

Tako napolnjene kozarčke postavimo v pekač, ki ga postavimo v hladno pečico, potem v pekač nalijemo vodo, da so kozarčki v vodi 2 do 3 cm. Sedaj nastavimo temperaturo pečice na 100 °C, da se prične segrevati. Ko je pečica segreta, kontrolna lučka ugasne in od tega trenutka naprej pustimo kozarčke, da se segrevajo še 30 minut. Po preteku tega časa ugasnemo pečico in pustimo, da se kozarčki z bučkami naravno počasi ohlajajo v pečici, dokler se ne ohladijo na sobno temperaturo. Počasno ohlajanje v kozarčku naredi brezzračni prostor in zaradi tega ostane shranek obstojen vse leto. Na kozarčke napišemo vsebino in datum shranka. Kozarčke shranimo v temen, hladen prostor. Ko kozarček s pečenimi in pasteriziranimi bučkami za ozimnico odpremo, ga moramo porabiti v 2 dneh, odprt kozarček pa moramo hraniti v hladilniku.

Rada pripravljam jedi iz bučk. Lučka Glaser

Pripravila sem vam tudi nekaj receptov za uporabo shranka pečenih in pasteriziranih bučk za ozimnico:

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor