Bučna juha z maslom
Bučna juha z maslom je okusna juha, ki odlično uspe tudi začetnikom v kuhinji. Zanjo ne potrebujemo veliko znanja, niti sestavin, vseeno pa bomo skuhali odlično juho.
V bučah pa so vitamini: C, B1 , B2, B5 , B6 ter E . Buče vsebujejo tudi beljakovine in izboljšujejo presnovo v telesu, 100 g bučk vsebuje samo 16 kalorij, primerne so za uravnavanje telesne teže, ker pospešujejo prebavo in nas nasitijo.
Pripomočki za bučno juho z maslom
- palični mešalnik
Sestavine za bučno juho z maslom
Za 6 oseb:
- 1200 g bučke cukete ali drugih jedilnih bučk ali buč
- 1000 ml vode
- 50 g masla
- sol po okusu
- poper po želji
- za dekoracijo: peteršilj, semena buč
Priprava bučne juhe z maslom
Najprej bučko dobro operemo in osušimo ali pa obrišemo v prtiček, potem ugotovimo ali je bučka še mlada ali pa ne. Mlade bučke imajo mehak olupek, ravno tako ima mehka semena, zato lahko uporabimo v juhi celo, sicer pa jo olupimo in odstranimo semena. Bučko na deski razrežemo na manjše kose.
Kose bučke naložimo v lonec in zalijemo z vodo, pokrijemo s pokrovko in pristavimo na štedilnik, da zavre. Jaz sem imela mlado bučko cuketo, ki je bila kuhana v 8 minutah, če je bučka ali buča starejša, ji podaljšamo čas kuhanje, da se meso buče zmehča. Zmehčano bučko ali bučo s paličnim mešalnikom sesekljamo.
V kremasto juho, raztopimo maslo in dodamo še sol in poper po želji in okusu. Tako pripravljeno juho lahko ponudimo vročo ali pa hladno, v obeh primerih je zelo okusna.
Zraven bučne juhe lahko ponudimo pirine palačinke kot jušni vložek ali pa dodamo jušne kroglice, kruhove kocke, …
Dobre domače juhe nam vedno prijetno popestrijo naš jedilnik, pa če je vroče ali pa hladno. Lučka Glaser
Pripravila sem vam povezave za različne bučne jedi:
- Polnjene bučke.
- Narastek z bučami.
- Pica iz bučk.
- Zloženka iz bučke in stročjega fižola.
- Musaka z mletim mesom in bučkami.
- Lisičke z bučko.
- Bučke v omaki.
- Bučne miške.
- Skutno bučni zavitek.
- Bučnica, slan zavitek.