Skutno bučni zavitek
Skutno bučni zavitek je zdrav slan prigrizek, ki vsebuje manj mastno skuto, grški jogurt in bučko, za katero vemo, da ugodno vpliva na prebavo. Zavitek lahko jemo za kosilo, malico ali večerjo, od tega je odvisno, kako velik kos skutno bučnega zavitka bomo pojedli.
Vlečeno testo za skutno bučni zavitek je pripravljeno iz črne moke, ki je prehransko priporočljiva, ker črna moka (tip 1100) vsebuje več vlaknin, beljakovin, vitaminov in mineralnih snovi kakor bela moka. Črna moka se v prehrani priporoča tudi za ljudi z diabetesom (v zmernih količinah seveda) in vsem ostalim, ki so osveščeni o zdravi prehrani in posegajo po njej.
Pripomočki za pripravo skutno bučnega zavitka:
- skleda za pripravo testa ali električni mešalnik za testo
- silikonska podloga za gnetenje
- 2 skledi
- valjar
- prt
- tehtnica
- merica za tekočino
- deska za rezanje
- nož
- žlica
- žlička
- vilice
- čopič za mazanje
- pekač velikosti 40 x 27 cm
- pečica
Sestavine za skutno bučni zavitek
Za 6 – 8 oseb
Za nadev:
- 700 g olupljene bučke maslenke (lahko tudi druge jedilne bučke ali buče)
- 250 g grškega jogurta
- 500 g nepasirane puste skute 10% m.m. (mlečne maščobe)
- sol po okusu
- 2 žlice repičnega olja ali olja po želji
Za vlečeno testo iz črne moke tip 1100:
- 250 g črne moke tip 1100 (oz. 470-480 g vlečenega testa iz črne moke)
- 1 jajce
- 150 ml mlačne vode
- sol po okusu
- 2 žlici repičnega olja za premaz testa ali olje po želji
Postopek priprave skutno bučnega zavitka:
Vlečeno testo iz črne moke tip 1100 pripravite po receptu (klik na povezavo).
Bučo narežemo na kocke veliosti 1 cm in jih pustimo v skledi, nato pripravimo še skutni nadev. Za skutni nadev v skledo odtehtamo skuto, grški jogurt in sol, vse sestavine dobro premešamo.
Na kuhinjski pult ali mizo položimo prt, ki smo ga potresli z moko in nanj položimo testo, najprej ga razvaljamo, nato še z rokami razvlečemo, da postane testo tanko, da se vidi skozi. Tudi robove testa s prsti raztegnemo, da so tanki. Na testo z žlico enakomerno naložimo kupčke skutnega nadeva, ki ga razmažemo po vsem testu.
Bučo maslenko, ki smo jo narezali na kocke, enakomerno potresemo po nadevu iz skute in na spodnjem robu pričnemo zavitek zavijati tako, da dvigujemo prt in zavitek se enakomerno ravno prav zavija.
Za zavitek, če imamo kvaliteten pekač, ne potrebujemo peki papirja in tudi namazati z oljem ga ni potrebno. Če tega nimate, pekač namažite z oljem ali obložite s peki papirjem. Skutno bučni zavitek preložimo v pekač in ga premažemo z oljem, da se bo skorja lepše in bolj hrustljavo zapekla.
Ventilatorsko pečico predhodno ogrejemo na 180°C in skutno bučni zavitek pečemo 40 do 45 minut, potem ga damo hladiti, skutno bučni zavitek lahko jemo vročega ali ohlajenega, v vsakem primeru je okusen. Zavitek režemo kar v pekaču in ga postrežemo na krožniku.
Zavitki s skuto in bučkami so vedno dobrodošli na naši mizi. Lučka Glaser
Recepti predlaganih jedi za popolno kosilo, zraven skutno bučnega zavitka:
- Najboljša enolončnica iz ohrovta.
- Slastna trojka v enolončnici.
- Koleraba v enolončnici.
- Kmečko kislo zelje
- Fižolova kremna juha z ribano kašo.