Polnjene bučke
Polnjene pečene bučke so poslastica današnjega časa, ko bučke v kulinariki spet dobivajo veljavo in jih gospodinje, ki so iznajdljive znajo pripraviti na več načinov in tako pripravijo obrok, ki bo zadovoljiv tudi tistega, ki ima negativno prepričanje o vsebini in uporabnosti bučk. Bučke so zdrave in razstrupljajo telo; zato – uživajmo jih pogosteje.
Bučke vsebujejo minerale: cink, baker, magnezij, kalij, železo in kalcij. Vitamini v njih pa so: C, B1 , B2, B5 , B6, E. Vsebujejo tudi beljakovine in izboljšuje presnovo v telesu. 100 g bučk vsebuje samo 16 kalorij. Za izboljšanje okusa pa jih pripravljamo z različnimi dodatki in prilogami iz mesa in različne zelenjave.
Pripomočki za pripravo polnjenih pečenih bučk:
- deska za rezanje
- nož
- krožnik
- skleda
- kuhalnica
- tehtnica
- pekač primerne velikosti
- silikonski čopič
- ventilatorska pečica
- štedilnik
Sestavine za pripravo polnjenih pečenih bučk
Za štiri osebe:
- 2 srednje veliki jedilni bučki
- 200 g mletega svinjskega mesa
- 100 g mletega ali na drobno narezanega prekajenega svinskega mesa
- 1 trdo kuhano jajce
- 1 žličko na drobno narezanega česna
- 8 rezin topljenega sira gauda
- žlica oljčnega olja
- sol po okusu
- poper po okusu
Postopek za pripravo polnjenih pečenih bučk
Jedilne bučke dobro operemo in jih prerežemo na polovico. Če imamo na razpolago mlade bučke, sredico s semeni vred odstranimo in shranimo, če pa so bučke že bolj zrele, pa semena odstranimo in shranimo samo mehki mrežasti sredinski del bučk.
Pripravimo si v trdo kuhano jajce, ki ga skuhamo tako, da ga damo v hladno vodo in, ko voda zavre ga kuhamo na zmernem ognju še 10 do 12 minut, nato jajce olupimo in narežemo na drobno.
V skledo naložimo mleto svinsko meso, mleto ali na drobno narezano prekajeno svinsko meso, sredico jedilnih bučk, na drobno narezano v trdo kuhano jajce, česen, poper in na koncu še posolimo. Ko imamo vse sestavine v skledi, vse skupaj dobro premešamo in masa je pripravljena, da jo naložimo izdolbene polovice jedilnih bučk.
Izberemo pekač, ki bo primeren glede na velikost jedilnih bučk in ga premažemo z olivnim oljem. Nadevane bučke položimo na z oljem premazan pekač. Jedilne bučke naj bodo stabilno naložene v pekaču, da se ne prevrnejo, ker bučke in nadev med pečenjem oddajo veliko soka in moramo biti previdni, da sok ne izteče iz bučk. Zato bo morda bolje, če izberete manjši pekač.
Pekač z naloženimi bučkami damo v na 180 °C ogreto ventilatorsko pečico in polnjene bučke pečemo 30 do 35 minut, nato vzamemo pekač iz pečice in naložene bučke obložimo z rezinami sira in ponovno damo nazaj v pečico za približno 5 do 10 minut, oziroma za toliko časa, da se sir delno stopi.
Polnjene bučke serviramo na krožniku, za povečanje apetita jih okrasimo z rezinami rdeče in rumene paprike ali druge poljubne zelenjave in na koncu še posujemo z na drobno narezanim drobnjakom ali peteršiljem.
Najprej poizkusite, potem pohvalite in se za bučke ponovno priporočite. Lučka Glaser
Zraven se prileže tudi dobra juha, priporočam:
In seveda tudi solata:
- Bolgarska solata.
- Mešana zimska solata.
- Solata rdeč hrastov list z belim zeljem.
- Radič s krompirjem in slanino.