Zloženka iz bučke in stročjega fižola
Vedno okusna, lahka zloženka iz zelenjave, ki jo sestavimo iz zelenjave, ki jo obožujemo ali jo imamo doma in lahko jo porabimo malo drugače, bolj inovativno. Okus zloženke popestrimo s smetano in sirom. Okus je slano kisel z zapečenim sirom, zelenjava pa boj sladka in sočna. Zloženko lahko jemo samostojno ali pa kakor prilogo k mesnim jedem in solati. Marsikatera zelenjava iz zamrzovalnika se lahko spremeni v okusno zloženko, ki jo lahko poljubno zložimo in tako popestrimo naše jedilnike.
Zloženka iz bučke in stročjega fižola – pripomočki:
- deska
- nož
- ponev
- lonec s pokrovko
- cedilo
- skleda
- kuhalnica
- pekač 20 cm
Zloženka iz bučke in stročjega fižola – sestavine:
Za 4 osebe:
- 300 g bučke
- 300 g stročjega fižola
- 100 g ribanega sira
- 20 g masla
- 200 ml kisle smetane
- 1 jajce
- sol
- ščepec muškatnega oreščka
- ščepec popra
Zloženka iz bučke in stročjega fižola – postopek:
Stročji fižol je potrebno skuhati v osoljeni vodi, kuhanega odcedimo in v ponvi ga še malo popražimo. Zelenjavo narežemo na poljubno velike koščke. ( jaz sem bučko narezala na manjše kocke, stročji fižol pa stroke na kratke koščke, kakor vidite na fotografiji. ) Ko bučko popečemo v ponvi na maslu jo moramo posoliti in lepo jo zapečemo, da izgubi malo tekočine.
V skledi pripravimo preliv za čez zloženko: kislo smetano, jajce, sol, muškatni orešček in poper ter vse sestavine dobro premešamo. Nato dodamo še nariban sir in sestavine dobro ponovno premešamo.
V pekač naložimo najprej prepražene bučke in potem kuhan in prepražen stročji fižol.
Zelenjavo enakomerno prelijete s prelivom po vsej zloženki iz bučke in stročjega fižola.
Zloženko, damo v predhodno ogreto ventilatorsko pečico na 180 stopinj Celzija za 40 minut, da je na vrhu lepo zapečena.
Zraven zloženke iz bučk in stročjega fižola lahko ponudimo:
- Ocvrta piščančja bedra z manj kalorijami.
- Slavnostna svinjska pečenka.
- Kaneloni s šunko in sirom.
- Svinjska krača.
- Junčji zrezki v omaki.
- Piščančji file na žaru.
- Mesni polpeti z ovsenimi kosmiči.
- Slastna mrežna pečenka.
Dober tek vam želi Lučka Glaser.