Paradižnikova omaka z bučko
Paradižnikova omaka z bučko je shranek, ki je pripravljen za takojšno uporabo, lahko jo uporabimo za preliv preko testenin, za omako zraven riža, ješprenja, ob ajdovi in proseni kaši, krompirju, … Če pa radi uživate meso, je paradižnikova omaka z bučko lahko čudovita priloga za vse vrste pripravljenega mesa.
V času, ko paradižnik zori, imamo na razpolago največkrat tudi sveže bučke, ki v omaki zelo popestrijo okus in ji dajo polnost. Paradižnikovo omako lahko uporabljamo tudi samostojno kakor lahek obrok.
Pripomočki za pripravo paradižnikove omake z bučko:
- posoda za pranje
- cedilo za odcejanje
- tehtnica
- deska za rezanje
- nož
- lonec
- kuhalnica
- štedilnik
- palični mešalnik
- lij
- kozarec za vlaganje s pokrovčkom
- etiketo in svinčnik
Sestavine za pripravo paradižnikove omake z bučko
Za 7 kozarcev 300 ml:
- 2700 g zrelega paradižnika
- 1000 g bučke cukete
- 5 listov svežega žajblja
- 5 g svežega peteršilja
- 5 g svežega majarona
- 5 g sveže bazilike
- 5 g svežega origana
- 3 g svežega rožmarina
- 30 do 40 g soli oziroma po okusu
Postopek za pripravo paradižnikove omake z bučko
Paradižnik operemo in ga, neolupljenega, na deski narežemo na manjše kose, ki jih naložimo v lonec in pristavimo na štedilnik, ter med segrevanjem in kuhanjem večkrat premešamo.
Ko paradižniki zavrejo, jih kuhamo 15 minut, nato pa paradižnik s paličnem mešalnikom sesekljamo, da se koščki paradižnika razpustijo.
medtem, ko se paradižnik kuha, operemo zelišča, ki jih lahko tudi zamenjate po svojih željah in okusu ter jih na drobno nasekljamo, da so pripravljena, da z njimi oplemenitimo okus paradižnikove omake z bučkami.
Tudi bučko med kuhanjem paradižnikove omake operemo, če ima trd olupek, jo olupimo in narežemo na manjše kocke 1-2 cm.
Sesekljani paradižnikovi omaki dodamo narezano bučko, zelišča in solimo po okusu. Vse sestavine premešamo in kuhamo še 10 minut, preizkusimo okus, če je dovolj slano.
Okusno paradižnikovo omako pričnemo še vrelo polniti do roba vratu in obvezno v čiste kozarčke, ki jih imamo na kovinski podlagi, da ne počijo. Kozarčke zapiramo z čistimi nepoškodovanimi pokrovčki, ko kozarček zapremo s paradižnikovo omako, kozarček postavimo na pokrov in pustimo 3-5 minut, da vroča omaka razkuži tudi pokrovčke.
Kozarčke s paradižnikovo omako z bučko naložimo na kuhinjski pult in pokrijemo z brisačo ali odejo, da se počasi ohlaja. Ohlajene kozarce s paradižnikovo omako opremimo z etikete o imenu in datumu shranka. Tako pripravljena paradižnikova omaka, je uporabna najmanj dve leti, vendar pri meni jo hitreje pojemo.
Paradižnik je vsestransko uporaben in lahko ga uporabimo z različno zelenjavo v različnih omakah. Lučka Glaser
Pripravila sem vam še nekaj shrankov s paradižniki:
- Paradižnikova omaka z melancani.
- Paradižnik z baziliko v lastnem soku.
- Sataraš za ozimnico.
- Sataraš.
- Zelenjavna omaka za ozimnico.
- Ajvar z dodanimi bučkami.