Sušenje bučk in buč
Print Friendly, PDF & Email

Za sušenje bučk in buč se odločimo takrat, ko opazimo, da so začele gniti in v zamrzovalni skrinji ni več prostora. Posušene bučke lahko uporabimo za pripravo raznih juh in omak, ali pa jih rahlo posolimo in jih suhe ponudimo kot slani čips.

Pripomočki za sušenje bučk in buč:

  • sušilec za sadje in zelenjavo ali ventilatorska pečica

Sestavine za sušenje bučk in buč:

  • buče ali bučke

Količina primerna vašim potrebam, številom krožnikov sušilca ali velikosti pladnja ventilatorske pečice.

Postopek sušenja bučk in buč

Buče ali bučke operemo obrišemo in (p)osušimo, da gre čim manj vlage v sušilec, narežemo jih na rezine, debeline tri do pet milimetrov. Pred rezanjem preverimo trdoto olupka buče, če je olupek pretrd, je potrebno bučo olupiti.

Narezane buče ali bučke naložimo na krožnik sušilca ali pladenj (pekač) ventilatorske pečice tako, da so rezine naložene samo v eni plasti, ena poleg druge.
Buče sušimo na temperaturi 60 °C, čas sušenja traja približno osem do deset ur. Čas sušenja je odvisen tudi od debeline rezin, vrste in vlažnosti bučk in buč.

Med sušenjem je priporočljivo, da vrstni red krožnikov zamenjamo in, ko so buče že skoraj suhe, jih premešamo in, ko se med prsti lomijo, so buče dovolj suhe.

Če nismo prepričani, da so buče dovolj suhe, jih za kakšen mesec shranimo v papirnati vrečki v suhem prostoru. Suhe buče ali bučke shranjujemo v hermetično zaprti posodi primerni za shranjevane živil, na katero napišemo tudi podatek o vsebini in času shranka.

Iz buč in bučk si lahko pripravimo okusne obroke. Lučka Glaser

Pa še nekaj idej za pripravo buč in bučk:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor