Bučnica, slan zavitek
Print Friendly, PDF & Email

Bučke lahko uporabljamo na slan ali sladek način zaradi njihovega blagega okusa.  Tokrat v slani različici.

Bučnica, slan zavitek je pripravljen kakor burek, vendar bučnica vsebuje naribano bučo, skuto, kislo smetano in jajce. Zaradi naribane buče je zavitek bolj sočen, nežen in okusen. Z dodanimi bučami obogatimo slan zavitek tako po okusu, kot vrednosti vitaminov in mineralov. Zavitek lahko jemo samostojno, zraven ponudimo jogurt, kozarec mleka … ali ga pripravimo za kosilo ob zelenjavni juhi, solati …
Bučke so priporočljiva hrana za diabetike, otroke in vse ljudi, ki želijo ostati mladostni. Bučke so zdrave in razstrupljajo telo; zato – uživajmo jih pogosteje. Bučke vsebujejo minerale: cink, baker, magnezij, kalij, železo in kalcij. Vitamini v bučah pa so: C, B1 , B2, B5 , B6, E . Buče vsebujejo celo beljakovine in izboljšuje presnovo v telesu. 100 g bučk vsebuje samo 16 kalorij. Primerne so za uravnavanje telesne teže, ker pospešujejo prebavo.

Pripomočki za pripravo bučnice

 • pekač velikosti 40 x 27 cm

Sestavine za pripravo bučnice, slanega zavitka

Za 6 – 8 oseb

Za testo:

 • 300 g mehke moke
 • 1 žlica olja
 • 1 jajce
 • sol
 • 150 ml mlačne vode
 • olje za premaz bučnice, slanega zavitka

Za nadev:

 • 500 g skute
 • 500 g očiščenih jedilnih bučk
 • 200 ml kisle smetane
 • 1 jajce
 • sol po okusu

Polivka:

 • 100 ml mleka

Postopek za pripravo bučnice

Testo pripravite najprej, ker mora počivati vsaj 30 minut, še bolje pa je, če ga pustimo počivati preko noči, da se lepše in tanjše razvleče. Pripravite ga po mojem receptu: čudovito vlečeno testo.

Bučke najprej cele operemo, odrežemo pri peclju in na drugi strani, nato buče prerežemo na pol.

Kose bučke olupimo, olupke zavržemo, prerežemo po dolgem na pol in z žlico izdolbemo semena, kakor prikazuje fotografija. Mlečna semena lahko uporabimo za juho: juha iz bučnih semen, trda semena lahko uporabimo, da jih posušimo za zimski prigrizek ali zimsko hrano našim pticam.

Olupljeno, očiščeno meso bučke naribamo na strgalo.

V skledo odtehtamo skuto, kislo smetano, jajce in sol, vse sestavine z vilicami dobro premešamo.

Na kuhinjski pult ali mizo pogrnemo prtiček, ga potresemo z moko in nanj položimo hlebček testa. Hlebček najprej pritisnemo, da postane ploščat, ga potresemo z moko in pričnemo valjati in med valjanjem testo večkrat obrnemo in po potrebi potresemo z moko, da se ne bo prijemal na valj. Na koncu testo raztegnemo še z rokami, robove dobro raztegnemo ali jih odrežemo stran in ponovno uporabimo.

Na raztegnjeno testo najprej naložimo po kupčkih skuto, ki jih enakomerno razmažemo in potresemo z naribanimi bučkami.

Testo z nadevom zvijemo tako, da privzdignemo prtiček in bučnica, slan zavitek se zavije sam. Za pekač pripravimo primerno velik peki papir in nanj položimo bučnico, slani zavitek.

Bučnico, slan zavitek premažemo z oljem, damo v predhodno ogreto pečico na 180°C (ventilacijska pečica) in pečemo 30 minut.

Potem vzamemo pekač iz pečice in bučni slan zavitek prelijemo z mlekom in ga damo ponovno v pečico za 10 minut in bučnica, slan zavitek je pečen.

Ponudimo lahko toplega ali hladnega.

 

Oglejte si še moje ostale slane zavitke:

Vabim vse, ki ste še nezaupljivi do bučk, da preizkusite recept,
Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 19 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor