Majaron kot začimba
Print Friendly, PDF & Email

Majaron, kot zelišče je trajnica, ki pa zaradi mraza velikokrat ne prezimi in jo v notranjosti Slovenije gojimo kot enoletno kulturo. Za svojo rast potrebuje veliko toplote, saj je majaron rastlina južnih krajev. Njegov aromatičen vonj je zelo značilen, njen okus pa je rahlo grenak. V Evropi ga veliko uporabljajo v kulinariki za odišavljenje raznih mesnih izdelkov in pri kuhanju raznih zelenjavnih juh.

Pripomočki za nabiranje, sušenje in shranjevanje majarona:

  • posoda za nabiranje
  • škarje
  • pladenj za sušenje
  • kozarec ali posodica s pokrovom za shranjevanje
  • etiketa
  • svinčnik

Nabiranje, sušenje in shranjevanje majarona

Majaron nabiramo v toplem poletju, ko je vreme lepo in sončno in je rastlina tik pred cvetenjem, s škarjami ga previdno porežemo, tako da ne poškodujemo koreninskega sistema, saj se majaron hitro obraste in ga v jeseni lahko ponovno porežemo.

Uporaba majarona v kulinariki

Majaron je kot začimba v kulinariki nepogrešljiv, saj se uporablja za odišavljenje raznih zelenjavnih juh kot so krompirjeve, fižolove in razne obare. Največkrat pa ga uporabimo pri izdelavi raznih klobas, za odišavljenje ovčetine, svinjine in divjačine.

Za uporabo majarona v kulinariki je priporočljivo, da lističe odtrgamo od stebelc, da nas kasneje ne motijo pri odišavljanju, in jih pri uporabi lahko zdrobimo s prsti, ko je posušen in se prisotnost majarona v hrani izgubi, poveča pa se aroma in nam obogati kuhani obrok ali mesni izdelek.

Majaron sušimo pri temperaturi ki ne presega 40 °C, zato je priporočljivo, da ga sušimo v senci, ali na podstrešju, kjer si uredimo čisti kotiček, kjer sušimo zelišča.

Posušeni majaron shranimo v kozarec ali posodo za shranjevanje živil, ki se dobro zapira, da se majaron ne razdiši in ga shranimo v temnem zračnem prostoru.

Nasvet
Če nismo prepričani, da je majaron dobro posušen, ga shranimo v papirnati vrečki. Embalažo označimo z vsebino in letnico shranjevanja saj je posušeni majaron uporaben najmanj eno leto.

Želim vam veliko obrokov z uporabo majarona, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor