Priprava peteršilja za začimbo
Peteršilj za začimbo je nepogrešljiv v naših kuhinjah in med drugim, zaradi svojega vonja okusa pa tudi sestave, velja za eno izmed osnovnih začimb. Kot takšen je nepogrešljiv kulinariki, najpogosteje pa ga uporabimo pri slanih jedeh. Njegov vonj in okus izboljšata okus številnih jedi, po prehranski vrednosti, pa sodi v sam vrh živil oz. začimb. Lahko uporabljamo svež peteršilj, ki v naših krajih ostane večji del leta na vrtovih. Za čas, ko pa ni svežega peteršilja, si ga lahko posušimo ali pa zamrznemo, da ga imamo vedno na razpolago.
Sveži peteršilj vsebuje vitamine: A, B6 in C, ter minerale: kalcij, železo, magnezij.
Kdaj peteršilj dodati jedem?
Sveže peteršiljeve liste, dodajamo na koncu kuhanja ali priprave jedi, uporabimo drobno narezane svežega ali zamrznjenega za okrasitev, aromo in okus. Potresemo ga po krompirju, rižu, bučkah, omakah, kuhanem ali pečenim mesu, po juhi tik pred postrežbo, dodajamo ga solatnim prelivom, raznim slanim namazom in tudi jedem iz jajc, gob, rib, mesnih in zelenjavnim enolončnicah, sesekljanih zrezkih, …
Stebla in korenine peteršilja ter suh peteršilj pa dodajamo na začetku kuhanja in ga uporabljamo za v vse vrste juh, mesnih in zelenjavnih enolončnicah.
Pripomočki za pripravo peteršilja za začimbo
- škarje
- nož
- večja posoda za pranje po potrebi
- cedilo
- deska za rezanje
- posodica za zamrzovanje s pokrovčkom
- vrvica in vrečka za zamrzovanje
- zamrzovalnik
- zabojček ali pladenj za sušenje
- papir ali prtiček
- steklen kozarček za shranjevanje s pokrovčkom
- etikete in pisalo
Sestavine za pripravo peteršilja za začimbo
- peteršilj, ki ga želimo shraniti v zamrzovalniku ali posušiti
Postopek za pripravo peteršilja za začimbo
Peteršilj skupaj s stebli in listi porežemo s škarjami, to storimo ob suhem in sončnem vremenu, ko ima peteršilj največ arome in koristnih sestavin. Pregledamo nabrane vejice peteršilja in odstranimo vse umazane, rjave in suhe liste.
V večjo posodo s hladno vodo namočimo cele vejice peteršilja za 5 minut, da odpade vsa umazanija, potem jih previdno, da se listki ne mečkajo, poberemo iz vode in to ponavljamo v sveži hladni vodi, dokler ne ostane voda, kjer smo prali peteršilj čista. Potem ga damo na cedilo, da voda odteče in se peteršilj posuši.
Čistemu peteršilju ločimo stebla in liste, liste na deski z nožem drobno narežemo in shranimo v posodo, ki je primerna za živila. Stebla peteršilja zavežemo z vrvico in spravimo v vrečke za zamrzovanje. Napišemo ime shranka in hitro zamrznemo v zamrzovalniku, da ostanejo vse sestavine v zelišču. Peteršilj, ki ga na hitro zamrznemo ohrani vso aromo in lastnosti.
Posušen peteršilj pa pripravimo, če nimamo dovolj prostora v zamrzovalniku in tudi za mobilnost je bolj priročen. Vsekakor pa je suh peteršilj bolj uporaben za dodajanje jedem na začetku ali med kuhanjem.
Liste peteršilja pripravimo enako kakor za zamrzovanje, očistimo, na drobno narežemo in jih enakomerno porazdelimo po pladnju. Pladenj postavimo v suh, zračen, senčen prostor da se suši. Dobro je peteršilj enkrat do dvakrat na dan premešati, da se enakomerno suši, ko je peteršilj suh, da se drobi med prsti, ga shranimo v steklen kozarec, nanj pa napišemo ime začimbe in datum shranka.
Le kaj bi v kuhinji brez peteršilja? Lučka Glaser
Pripravila sem vam samo nekaj različnih receptov z uporabo peteršilja:
- Najboljša jušna zelenjavna začimbna mešanica.
- Domača tržaška omaka.
- Česnov namaz.
- Gobova pašteta.
- Milijonska juha.
- Česnova kremna juha.
- Kremna bučna juha s kamutom.
- Kruhovi cmoki.
- Sanjska rižota z ajdovo kašo, jurčki in lisičkami.
- Carbonara omaka s širokimi rezanci.
- Ocvrte sardele v čebulni marinadi.
- Okusne polnjene paprike.
- Slastna pečena jetrna pašteta z jajci.
- Slastna zelenjavna rižota po vrtnarsko.
- Enostavna rižota z morskimi sadeži.
- Gosta zelenjavna enolončnica s svinjskim mesom.
- Pražene lisičke z jajci.
- Omaka s tuno za testenine.
- Kumarice v solati s kislo smetano.
- Lisičke v polenti.