Musaka z mletim mesom in bučkami
Musaka je odlična izbira za kakovostno okusno kosilo, ki nas nasiti in nam da nove energije za delo ali šport. Musaka je zloženka, ki je sestavljena iz krompirja, omake iz mletega mesa, rezin bučk in okusnega preliva iz smetane, jogurta, jajc in začimb. Za bolj sveže kosilo zraven ponudimo zeleno solato. Za toplo predjed pa priporočam eno izmed domačih juh, ki so hitro pripravljene: kremna bučna juha, hitra porova juha , kremna grahova , juha zdravilna prežganka … Jaz mesno omako pripravljam iz večje količine mletega mesa in jo zamrznem količinsko primerno za eno kosilo, lahko jo uporabim za testenine, musako, lazanjo, …
Musaka z mletim mesom in bučkami – pripomočki:
- lonec s pokrovko
- ponev
- pekač 20 x 16 cm
- skleda
- nož
- žlica
- vilice
- kozica s pokrovko
- deska za rezanje
- nož
- mesoreznica (lahko tudi z nožem ali nasekljamo v sekljalniku )
- kuhalnica
- tehtnica
Musaka z mletim mesom in bučkami – sestavine:
Za 4 osebe:
Osnova:
- 600 g krompirja
- voda
- 200 g bučk
- 1 žlica olja
Za mesno omako:
- 500 g mešanega mletega mesa (50% govedine in 50 % svinjine)
- 50 g masti
- 200 g čebule
- 100 g korenja
- 1 žlica domače jušne zelenjave
- 2 stroka česna
- žlica paradižnikove mezge
- sol
- lovorjev list
Za polivko:
- 200 ml smetana za kuhanje 22% mlečne maščobe
- 180 g jogurta 1,4% mlečne maščobe
- 1 jajce
- sol
- poper
- muškatni orešček
Musaka z mletim mesom in bučkami – priprava:
Najprej krompir operemo in damo v lonec in ga zalijemo z vodo, pokrijemo in damo kuhat za 20 minut (naj vre).
Olupimo čebulo in česen, očistimo korenje in vse sestavine zmeljemo ali sesekljamo. V kozico damo maščobo, ko se stopi dodamo čebulo, korenček, česen in domačo jušno zelenjavo vse sestavine prepražimo in dodamo meso. Med stalnim mešanjem pražimo meso. Ko je meso prepraženo, dodamo paradižnikovo mezgo, zalijemo z vodo ali jušno osnovo in premešamo, da prekrije vse sestavine, dodamo še lovorjev list. Posodo pokrijemo in na zmerni temperaturi kuhamo 30 minut.
V skledi zmešamo smetano, jogurt, jajce, sol, muškatni orešček in poper – vse sestavine dobro premešamo in polivka je pripravljena. Narežemo bučke na poljubne rezine in jih popečemo na žlici olja.
Krompir olupimo in narežemo na tanke rezine, da obložimo dno pekača. Nato naložimo enakomerno po vsej posodi vso mesno omako in odstranimo lovorjev list, čez pa narežemo preostali krompir in popečene bučke.
S polivko prelijemo krompir in bučke, z vilicam nekajkrat prebodemo skozi vse sestavine do dna, da se mehurčki zraka izločijo.
Pečemo 30 minut pri 180 stopinjah Celzija v ventilatorski pečici, v navadni pečici pa pri 200 stopinjah Celzija. Ventilatorska pečica je bolj vroča kakor navadna.
Dober tek vam želi Lučka Glaser.