Bučne miške
Print Friendly, PDF & Email

Bučne miške so rahle in dišeče ocvrte miške, ki se enostavno in hitro pripravijo. Lahko jih jemo brez sladkorja kot slan prigrizek ali pa jih potem, ko so pečene, potresemo z mletim sladkorjem in dobimo sladke bučne miške. Jaz osebno jih rada jem brez sladkorja, otroci pa imajo radi, če jih posladkamo.

Pripomočki za bučne miške:

  • tehtnica
  • merica za tekočino
  • žlička
  • žlica
  • 2 skledi
  • strgalo ročno ali strojno
  • deska za rezanje
  • nož
  • stepalo
  • posoda za cvrtje
  • penovka
  • krožnik
  • papirnati prtički
  • štedilnik

Sestavine za bučne miške

Za 8 do 10 obrokov

  • 1 kg očiščenih bučk cuket
  • 180 g navadnega čvrstega jogurta (jaz uporabim jogurt z 1,3 mm)
  • 4 žlice sončničnega olja
  • 2 jajci
  • 1 žlička soli
  • 1/2 žličke soli za testo oz sol po okusu
  • pol zavojčka pecilnega praška
  • 200 ml mleka
  • 200 ml vode
  • 560 g bele pšenične moke tip 50

In še:

  • 500 do 700 ml sončničnega olja za cvrtje, odvisno od velikosti posode
  • sladkor v prahu po želji

Priprava bučnih mišk

Bučke, ki jih kupimo v trgovinah ali tržnicah imajo lahko premaz za daljšo obstojnost in zato je dobro, da take bučke olupimo tudi, če je olupek mehak.
Bučk, ki smo jih vzgojili na domačem vrtu ali nam jih poklonijo prijatelji iz svojega vrta in imajo mehak olupek, ni potrebno lupiti, ampak jih samo dobro speremo. Bučko prerežemo na pol in semena bučk, če so trda, odstranimo, mehko seme uporabimo enako kakor meso bučke in ga ni potrebno odstranjevati.

Bučke s pomočjo strgala nastrgamo v skledo, posolimo (1 žlička soli) in premešamo. Tako naj posoljene bučke počivajo vsaj 10 minut, da spustijo vodo in bodo pripravljene za pripravo bučnih mišk.

V skledo damo jogurt, jajci, vodo, mleko, sol in olje, vse sestavine dobro stepamo, da se sestavine dobro premešajo.

Dodamo še moko in pecilni prašek in mešamo tako dolgo, da ni več grudic in je masa gladka.

Bučke dobro ožamemo in ožete preložimo v skledo k testu za miške, bučke dobro umešamo, da so enakomerno porazdeljene v masi.

V posodo za cvrtje damo olje, ko se segreje, z žlico zajemamo maso in jo nalagamo v  segreto olje. Olje je dovolj vroče, če se zapeni, ko položimo miško v olje (ali je dovolj segreto preverimo tako, da vanj pomočimo ročaj kuhalnice in, če se zapeni, je olje dovolj segreto).
Miške morajo v olju plavati in imeti prostor med seboj, ker narastejo, zato na enkrat cvrite manjšo količino mišk. Miške najprej spečemo na eni strani, pogledamo, če so zlato rjavo zapečene, jih obrnemo in spečemo še na drugi strani. Pečene miške nalagamo na papirnate prtičke, da vpijejo odvečno olje.

Pečene bučne miške lahko jeste še tople in tudi hladne so okusne, lahko jih ponudite samostojno, ali pa kakor del obroka.

Bučke so vedno slastne s svojo nežnostjo okusa. Lučka Glaser

Zraven bučnih mišk pa priporočam juhice za predjed:

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor