Kostna svinjska juha
Kostna svinjska juha je čudovitega okusa, z značilnim vonjem in okusom po svinjskem mesu, ki se prepleta z rahlo prepraženo jušno zelenjavo. Kosti vsebujejo veliko hranljivih snovi, vitaminov in mineralov, kupijo pa se lahko pri mesarju in tudi večje trgovske verige jih imajo velikokrat v ponudbi.
Za pripravo dobre kostne juhe potrebujemo sveže kosti, ki jim dodamo jušno zelenjavo, juha na naše telo deluje zdravilno in nas tudi okrepi, saj vsebuje tudi veliko aminokislin in kalogena.
Pripomočki za pripravo kostne svinjske juhe:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo kostne svinjske juhe
Za 12 obrokov:
- 750 g svinjskih kosti
- 60 g čebule
- 150 g očiščenega rdečega in rumenega korenčka.
- 100 g očiščenih korenin peteršilja
- 100 g očiščenih korenin zelene
- 50 g stebla luštreka
- 50 g stebel peteršilja
- morska sol po okusu
- 4 l vode
Postopek za pripravo kostne svinjske juhe
Svinjske kosti damo v lonec in dolijemo hladno vodo. Vso zelenjavo operemo in očistimo, čebule ne olupimo, ampak jo samo prerežemo na polovico.V ponvi med mešanjem brez maščobe prepražimo vso zelenjavo, razen stebel zelene, če so korenski deli zelenjave debelejši, jih lahko tudi prerežemo.V lonec, v katerem se kuhajo svinske kosti, dodamo prepraženo zelenjavo, stebla luštreka in sol, svinske kosti kuhamo v pokritem loncu 2 do 2,5 ure, oziroma toliko časa , da ostanki mesa in žil začnejo odstopati od kosti. Svinjska kostna juha se mora kuhati toliko časa zato, da se iz kosti izločijo vse koristne snovi, vitamini in minerali.
Kuhano juho precedimo in na njej zakuhamo nam najljubšo zakuho po navodilu proizvajalca.
Zakuha na svinjski kostni juhi je lahko zelo različna, od različnih testenin do riža, ponudimo pa jo lahko na krožniku ali skodelici.
Pripravila sem vam nekaj receptov za zakuho za kostno svinjsko juho:
- Rahli zdrobovi žličniki.
- Vranični žličniki.
- Jetrni žličniki.
- Žemljevi žličniki.
- Domači bleki, krpice ali flikce.
- Močnik za zakuho.
- Vlivanci za zakuho.
- Popražene kruhove kocke.
- Pirine palačinke za v juho.
- Riž z ajdovo kašo.
- Kuhan ješprenj.
Juhe so del kosila, ki jih lahko pripravimo iz mesa in kosti, ali pa samo iz kosti, če jim dodamo dovolj jušne zelenjave. Lučka Glaser
Zraven svinjske kostne juhe lahko ponudimo:
- Pražen krompir z ocvirki in papriko.
- Pražen krompir.
- Pire krompir z rdečo peso.
- Pire krompir z rumeno kolerabo.
- Slan krompir v kosih za začetnike.
- Ocvrta piščančja bedra z manj kalorijami.
- Ocvrta piščančja bedra.
- Pečena piščančja prsa iz pečice.
- Pečena piščančja bedra s kurkumo.
- Piščančji file na žaru.
- Pečen puran s krompirjem v pečici.
- Telečja rebra iz pečice.
- Telečja rebra na posteljici iz zelenjave.
- Mesna štruca s sirom.
- Svinjska pečenka s česnom.
- Slavnostna svinjska pečenka v pečici.
- Slastna mrežna pečenka.
- Svinjski zrezki po dunajsko.
- Mesni polpeti z ovsenimi kosmiči.
- Mesni hlebčki.