Pražen krompir
Pražen krompir je vedno odličen in se pripravlja na veliko različnih načinov in z raznimi dodatki, jaz sem naredila pražen krompir brez uporabe živalske maščobe, ki je primeren tudi za ljudi, ki ne uživajo mesa in njegovih proizvodov, pa naj bo to zaradi prepričanja ali zdravja.
Tudi naši predniki so sadili krompir za vsakodnevno prehrano in z njim potešili lakoto. Mnogi so o njegovi hranilni vrednosti slabo poučeni, predvsem so prepričani, da krompir redi, kar pa ni res. Krompir ima bogato hranljivo vrednost in vsebuje zaščitne snovi, minerale in vitamine 100 g krompirja vsebuje 68 kalorij in minerale kot so: kalij, kalcij, fosforja, magnezij, železo in pomemben vir vitaminov: C, B1 in B2.
Pripomočki za pripravo praženega krompirja
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo praženega krompirja
Za dve osebi:
- 500 g krompirja
- 500 ml vode
- 1 srednje velika čebula
- 3 žlice sončničnega olja
- sol po okusu
In še po želji:
- listi solate za dekoracijo
- 1/2 paradižnika za dekoracijo
- rezine rdeče paprike za dekoracijo
- 1 žlica na drobno narezanega drobnjaka
Postopek priprave praženega krompirja
Krompir dobro operemo in ga damo kuhati v lonec s pokrovko. Čas kuhanja krompirja je odvisen od vrste in debeline. Kuhan krompir olupimo in ga naložimo v skledo.
Čebulo olupimo in jo na deski za rezanje na drobno narežemo. V kozici segrejemo sončnično olje, stresemo na drobno narezano čebulo v kozico in pražimo toliko časa, da čebula porumeni.
Olupljen krompir narežemo na tanke rezine z nožem ali pa na strgalnik. Na porumenelo čebulo stresemo narezan krompir in ga dobro premešamo, posolimo in ponovno dobro premešamo in pražimo še 10 – 15 minut, da se lepo prepraži.
Še vročega postrežemo za del kosila ali pa samostojno na krožniku, za svežino dodamo list solate, peteršilj …
Veliko prebivalcev Slovenije pravi:”Brez krompirja ni kosila.” Lučka Glaser
Ne pozabite na ostale dobrote iz moje kuhinje, ki se praženemu krompirju odlično podajo:
- Zrezki mlade govedine v naravni omaki.
- Bučkini polpeti s šunko in sirom.
- Telečja pečenka pečena v pečici z naravno omako.
- Telečji zrezki v naravni omaki.
- Ocvrti sir.
- Lignji polnjeni s šunko in sirom.
- Mesni polpeti z ovsenimi kosmiči.
- Goveji zrezki z jurčki v omaki.
- Goveji zrezki po lovsko.
- Ocvrta piščančja bedra z manj kalorijami.
- Kaneloni s šunko in sirom.
- Slavnostna svinjska pečenka v pečici.
- Slastna mrežna pečenka.
- Panirana svinjska jetra.
- Jurčki panirani po dunajsko.
- Ocvrte bučke s sezamom.
- Slastno dušeno zelje kot priloga.
- Dušeno rdeče zelje z vinom.
- Sladka repa v omaki.
- Kisla repa zabeljena z ocvirki.