Pečen puran s krompirjem v pečici
Print Friendly, PDF & Email

Okusen obrok lahko pripravimo v pečici. Krompir, ki ga pečemo skupaj z mesom ima prav posebno dober okus. Tako kosilo je lahko slavnostno in z njim lahko presenetimo partnerja, družino, obiskovalce … Ker se vse peče v pečici, tudi nimamo veliko dela, saj samo polivamo s tekočino, ki odteka od mesa, da ostane meso bolj sočno, krompir pa premešamo. Puran je priporočljiva  hrana za otroke, starejše ljudi, diabetike, ljudi z boleznimi srca in ožilja … Za toplo predjed pa ponudimo  hitro porovo juho in zeleno solato.

Pecen puran s krompirjem v pecici

Pečen puran s krompirjem v pečici – pripomočki:

  • pekač premera cca. 30 cm
  • pečica
  • nož
  • deska za rezanje
  • vilice
  • žlica

Pečen puran s krompirjem v pečici – sestavine:

Za 4 osebe

  • 750 g puranjih prsi
  • 1 kg krompirja
  • 1 jušna žlica olja
  • 1 jušna žlica gorčice
  • 10 strokov česna
  • curry
  • sol
  • šopek peteršilja

Pečen puran s krompirjem v pečici – priprava:

Puranje meso najprej splaknemo pod tekočo hladno vodo in malo podržimo, da oteče odvečna voda. Meso damo v pekač, najprej posolimo in z roko utiramo sol v meso. Potem s curryem potresemo po vsem mesu. Z žlico gorčice premažemo meso in na meso naložimo kar cel česen. Meso pustimo, da se sol, curry in gorčica vpijejo v meso.

pecen-puran-z-krompirjem-1

Sedaj olupimo krompir, ga umijemo in narežemo na kocke približno enakih velikosti, da se bo krompir istočasno spekel. Krompir v skledi posolimo in prelijemo z oljem. Dobro premešamo, da se olje in sol oprimeta vsakega krompirja.

pecen-puran-s-kropirjem-2

Okoli mesa naložimo krompir in pečemo na 180 stopinjah Celzija (ventilacijska pečica) približno 60 minut. Krompir večkrat premešamo in oblijemo s tekočino od mesa. Meso na polovici pečenja tudi obrnemo, da je spodnja stran na vrhu. Potem meso narežemo v nasprotni strani kakor potekajo vlakna mesa.

puran-pecen-s-krompirjem-3

Narezano pečenko ponovno naložimo v pekač, kar čez krompir in pečemo še 10 minut na vsaki strani, da je meso dobro pečeno. Serviramo lahko na sredinski pladenj ali pa vsakemu na krožnik.

pecen-puran-s-krompirjem-4

Nasvet
Puran mora biti dobro pečen, da uničimo bakterije, ki so na surovem mesu.

Dober tek vam želim, Lučka

Ocena:
Skupaj: 21 Povprečno: 4.4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor