Pečen puran s krompirjem v pečici
Okusen obrok lahko pripravimo v pečici. Krompir, ki ga pečemo skupaj z mesom ima prav posebno dober okus. Tako kosilo je lahko slavnostno in z njim lahko presenetimo partnerja, družino, obiskovalce … Ker se vse peče v pečici, tudi nimamo veliko dela, saj samo polivamo s tekočino, ki odteka od mesa, da ostane meso bolj sočno, krompir pa premešamo. Puran je priporočljiva hrana za otroke, starejše ljudi, diabetike, ljudi z boleznimi srca in ožilja … Za toplo predjed pa ponudimo hitro porovo juho in zeleno solato.
Pečen puran s krompirjem v pečici – pripomočki:
- pekač premera cca. 30 cm
- pečica
- nož
- deska za rezanje
- vilice
- žlica
Pečen puran s krompirjem v pečici – sestavine:
Za 4 osebe
- 750 g puranjih prsi
- 1 kg krompirja
- 1 jušna žlica olja
- 1 jušna žlica gorčice
- 10 strokov česna
- curry
- sol
- šopek peteršilja
Pečen puran s krompirjem v pečici – priprava:
Puranje meso najprej splaknemo pod tekočo hladno vodo in malo podržimo, da oteče odvečna voda. Meso damo v pekač, najprej posolimo in z roko utiramo sol v meso. Potem s curryem potresemo po vsem mesu. Z žlico gorčice premažemo meso in na meso naložimo kar cel česen. Meso pustimo, da se sol, curry in gorčica vpijejo v meso.
Sedaj olupimo krompir, ga umijemo in narežemo na kocke približno enakih velikosti, da se bo krompir istočasno spekel. Krompir v skledi posolimo in prelijemo z oljem. Dobro premešamo, da se olje in sol oprimeta vsakega krompirja.
Okoli mesa naložimo krompir in pečemo na 180 stopinjah Celzija (ventilacijska pečica) približno 60 minut. Krompir večkrat premešamo in oblijemo s tekočino od mesa. Meso na polovici pečenja tudi obrnemo, da je spodnja stran na vrhu. Potem meso narežemo v nasprotni strani kakor potekajo vlakna mesa.
Narezano pečenko ponovno naložimo v pekač, kar čez krompir in pečemo še 10 minut na vsaki strani, da je meso dobro pečeno. Serviramo lahko na sredinski pladenj ali pa vsakemu na krožnik.
Dober tek vam želim, Lučka