Pečen puran s krompirjem v pečici
Okusen obrok lahko pripravimo v pečici. Krompir, ki ga pečemo skupaj z mesom ima prav posebno dober okus. Tako kosilo je lahko slavnostno in z njim lahko presenetimo partnerja, družino, obiskovalce … Ker se vse peče v pečici, tudi nimamo veliko dela, saj samo polivamo s tekočino, ki odteka od mesa, da ostane meso bolj sočno, krompir pa premešamo. Puran je priporočljiva hrana za otroke, starejše ljudi, diabetike, ljudi z boleznimi srca in ožilja … Za toplo predjed pa ponudimo hitro porovo juho in zeleno solato.
Pečen puran s krompirjem v pečici – pripomočki:
- pekač premera velikost 22*30 cm
Pečen puran s krompirjem v pečici – sestavine
Za 4 osebe:
- 750 g puranjih prsi
- 1 kg krompirja
- 1 jušna žlica olja
- 1 jušna žlica gorčice
- 10 strokov česna
- curry
- sol
- šopek peteršilja
Pečen puran s krompirjem v pečici – priprava:
Puranje meso najprej splaknemo pod tekočo hladno vodo in malo podržimo, da oteče odvečna voda. Meso damo v pekač, najprej posolimo in z roko utiramo sol v meso. Potem s curryem potresemo po vsem mesu. Z žlico gorčice premažemo meso in na meso naložimo kar cel česen. Meso pustimo, da se sol, curry in gorčica vpijejo v meso.
Sedaj olupimo krompir, ga umijemo in narežemo na kocke približno enakih velikosti, da se bo krompir istočasno spekel. Krompir v skledi posolimo in prelijemo z oljem. Dobro premešamo, da se olje in sol oprimeta vsakega krompirja.
Okoli mesa naložimo pripravljen krompir in s peki papirjem prekrijemo pekač in ga vstavimo v navadno pečico na 200 °C, kjer naj se puran s krompirjem peče 1 uro.
Po eni uri pekaču odstranimo peki papir in zapečemo z zgornjim grelom 15 minut na enaki temperaturi, da se krompir zapeče potem ga vzamemo iz pečice.
Pečenega purana, ponovno pokrijemo (ovijemo) s peki papirjem in pustimo, da se malo ohladi ter sokovi povežejo, nato ga narežemo v nasprotni strani kakor potekajo vlakna mesa.
Narezano puranje meso postrežemo še vroče, s pečenim krompirjem, tako pečeno meso purana lahko ponudimo tudi hladnega za sendviče, narezke …
Dober tek vam želim, Lučka
Če imate radi perutnino, poskusite tudi:
- ocvrta piščančja bedra,
- puranjo obaro,
- pečenega piščanca z zelenjavo,
- pečena piščančja bedra s kurkumo,
- pečena piščančja prsa iz pečice,
- perutninski paprikaš,
- piščančji file na žaru,
- ocvrta piščančja bedra z manj kalorijami.