Pražen krompir z ocvirki in papriko
Print Friendly, PDF & Email

Pražen krompir z ocvirki in papriko je sladko slanega okusa, ki se meša z vonjem po ocvirkih, na drobno narezan drobnjak, ki ga potresemo po krompirju pa nam ponudi še rahel pridih česna.

Rojstni kraj krompirja je Južna Amerika in je z odkritjem Amerike je prišel tudi v Evropo. Najprej je bil na jedilniku samo pri plemstvu, šele kasneje je krompir postal kot ljudska hrana dostopen vsem prebivalcem Evrope. Krompir vsebuje velike količine škroba, ki vsebuje veliko magnezija, kalija, fosfate, natrij in kalcij. Zaradi vitamina C , ki ga krompir vsebuje, je v kombinaciji z ostalimi minerali idealna prehrana v današnjem času, ko zaužijemo veliko presladke in premastne hrane, zato bi moral biti večkrat na jedilniku.

Pripomočki za pripravo praženega krompirja z ocvirki in papriko:

  • lonec s pokrovko
  • kozica
  • kuhalnica
  • deska za rezanje
  • nož
  • žlička
  • krožnik
  • mečkalo
  • štedilnik

Sestavine za pražen krompir z ocvirki in papriko

Za dve osebi:

  • 4 srednje veliki krompirji
  • 1 srednje velika čebula
  • 1 žlica ali kuhalnica ocvirkov
  • 2 žlički mlete sladke paprike
  • sol po okusu
  • 1 žlica na drobno narezanega drobnjaka za okus in dekoracijo

Postopek za pripravo praženega krompirja z ocvirki in papriko:

Krompir operemo in ga damo v lonec, zalijemo ga z vodo in ga kuhamo na zmernem ognju toliko časa, da je kuhan. Čas kuhanja je odvisen od debeline in vrste krompirja. Ko je krompir kuhan, ga olupimo, kakor tudi čebulo, ki jo na drobno narežemo. V kozico damo ocvirke in jih segrejemo.

Ko so ocvirki segreti, dodamo čebulo in jo pražimo toliko časa, da čebula lepo porjavi.

Ko je čebula lepo porjavela, dodamo krompir, ki smo ga olupili in ga pretlačimo s tlačilko za krompir.

Ko je krompir pretlačen, dodamo mleto sladko papriko in krompir  ponovno pretlačimo, da se paprika dobro premeša s krompirjem in ta dobi lepo oranžno barvo.

Krompir lahko tudi narežemo na drobno k prepraženi čebuli, potresemo s sladko papriko in ga s kuhalnico premešamo. Kot vam je ljubše. Sama ga vedno pretlačim, saj takšen bolj ustreza okusu moje družine. Vi pa kot želite.

Pražen krompir serviramo na krožniku in ga potresemo z na drobno narezanim drobnjakom.

Pražen krompir je pri slovenskih gospodinjah velikokrat na jedilniku. Star Slovenski pregovor pa pravi, da kdor ima srečo, da ima krompir. Lučka Glaser

Zraven krompirja ponudimo:

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor